AKTUELNO

Čak 2.28 miliona aplikacija je blokirano sa servisa u 2023. godini zbog kršenja politika i ugrožavanja sigurnosti korisnika.

Google podiže minimalne zahteve za kvalitet Android aplikacija i uskoro će ukloniti one koje ne ispunjavaju očekivanja iz Play Store-a. Prema najnovijoj politici o spam aplikacijama, aplikacije koje pokazuju "ograničenu funkcionalnost i sadržaj" — kao što su aplikacije koje su samo tekstualne, aplikacije sa jednim wallpaper-om ili one koje su bukvalno dizajnirane da ne rade ništa — od 31. avgusta neće biti dozvoljene na Play Store-u.

Ova promena se pridružuje postojećim pravilima koja zabranjuju aplikacije koje su nefunkcionalne, ne odgovaraju, ne mogu da se instaliraju, često se ruše ili na neki drugi način funkcionišu nenormalno. Google navodi da su dodati zahtevi kako bi se "osiguralo da aplikacije mogu zadovoljiti poboljšane standarde za Play katalog i angažovati korisnike kroz kvalitetnu funkcionalnost."

Google je već preduzeo prethodne napore da bolje kontroliše aplikacije koje se nalaze u Play Store-u. Prema izveštajima, čak 2.28 miliona aplikacija je blokirano sa servisa u 2023. godini zbog kršenja politika i ugrožavanja sigurnosti korisnika. Takođe, Google je rekao da je iste godine zabranio 333,000 "loših" Google Play naloga zbog ponovljenih ozbiljnih kršenja politika i zabrinutosti u vezi sa prevarama i malverom.

Ovaj potez predstavlja još jedan korak u Google-ovim nastojanjima da poboljša kvalitet aplikacija dostupnih korisnicima i zaštiti ih od potencijalno štetnih sadržaja. Korisnici mogu očekivati bolje iskustvo sa aplikacijama koje su funkcionalne, pouzdane i sigurne za upotrebu.

Autor: Dubravka Bošković