AKTUELNO

Private browsing ili Incognito režim, odnosno pretraživanje i korišćenje interneta bez otkrivanja identiteta nije baš bez otkrivanja identiteta.

Osvrćemo se na mitove o pretraživanju interneta u režimu koji skriva tragove korisnika, odnosno trebalo bi da ih skriva…

MIT #1: Incognito režim čini vas anonimnim

Istina je da Incognito, Private niti bilo koji drugi sličan režim korišćenja tj. pretraživanja interneta ne maskira vaš identitet, odnosno aktivnosti online. Web sajtovi, internet provajder i drugi entiteti i dalje su u mogućnosti da prikupljaju informacije o vama, uređaju, lokaciji i druge čak i kad niste ulogovani na svoj nalog (pretraživača ili drugi). Ako koristite poslovni računar, onda je i vaša kompanija u mogućnosti, ako to želi, da vidi sajtove koje ste posetili. Ako koristite računar kod kuće kablovski ili bilo koji drugi internet operator i njegovi partneri sa kojima deli informacije u mogućnosti su da vide to sve isto.

Napomena: Samo VPN softver u stanju je da zamaskira vaš online identitet i sakrije to što radite na internetu od radoznalih očiju i prstića.

MIT #2: Private Browsing briše sve tragove koje ste ostavili sa računara

Istina je da to nije slučaj, naravno! Ako preuzmete fajl, napravite bookmark ili na neki drugi način učinite izmenu u programu i okruženju svog računara - to će ostati vidljivo svima koji imaju pristup tom računaru. Private Browsing ili Incognito mode neće zapamtiti adrese koje ste posetili kad isključite taj prozor, lozinke koje ste uneli ili kolačiće nastale/prihvaćene u toj sesiji.

MIT #3: Private Borwsing ne prikazuje nikakvu istoriju pretrage

Istina je da će svaki web pregledač prikazati svu istoriju pretrage koju ste napravili na svom uređaju pre ulaska u Incognito režim ili Private pretraživanje. Svi sajtovi kojima ste pristupili u normalnom režimu tj. njihove adrese će biti prikazane i u Private režimu. Ipak, sajtovi koji posetite u tom režimu neće se pojaviti u normalnom.

Ako želite da budete sigurni uvek možete da izbrišete kompletnu istoriju pretrage na pregledaču koji koristite, uključujući kolačiće i tracker-e koje postavljaju kompanije i stranice, Offline podatke, login podatke, keš, forme za popunjavanje itd. Da biste prečicom izbrisali sve ovo pritisnite CTRL+SHIFT+DELETE i odaberite šta sve želite da obrišete i tokom kojeg perioda – odabranog ili od početka rada naovamo.

MIT #4: Incognito režim štiti od virusa, spajvera i napada

Istina je da ovo nema veze sa realnošću. Private Browsing ili ti Incognito mode ne štiti vas od bilo koje vrste virusa i napada, jer se oni pojavljuju u svakom slučaju i jednako su opasni, kao i uvek.

Autor: Dubravka Bošković