AKTUELNO

Policajac u Feniksu zaustavio je samovozeći Waymo automobil nakon što je prošao kroz crveno svetlo i ušao u traku sa nadolazećim saobraćajem, prema zapisima sa mesta događaja.

Incident se dogodio 19. juna, ali su lokalni mediji, uključujući Arizona Republic, ove nedelje objavili snimak sa kamere na telu policajca, koji prikazuje vozilo kako se kreće kroz saobraćaj pre nego što se konačno zaustavilo na parkingu.

Zapisnici sa mesta događaja navode da je robotaksi "poludeo" i da policajac nije mogao da izda kaznu kompjuteru, prema izveštaju Arizona Republic. Snimak takođe prikazuje perspektivu policajca dok prilazi praznom vozilu.

Portparol Waymo-a rekao je za TechCrunch da je vozilo "naišlo na nedosledne znakove za radove na putu" i "nakratko ušlo u praznu traku sa nadolazećim saobraćajem", u kojoj je vozilo bilo nekih 30ak sekundi pre nego što se vratilo u ispravnu traku.

"Ceo događaj trajao je otprilike jedan minut i nije bilo putnika u vozilu", izjavio je portparol.

Kompanija Waymo, u vlasništvu Alphabet-a, ove godine je dobrovoljno povukla svoj softver dva puta nakon sudara. Bezbednost njihovog softvera takođe je pod istragom saveznih regulatora.

Autor: Marija Radić