AKTUELNO

Neprijatan miris u kolima je veoma neprijatna stvar. Na kraju krajeva, to je zatvoreni prostor u kome ljudi provode mnogo vremena. Ali šta ako iz vašeg automobila dolazi veoma specifičan miris, posebno onaj koji podseća na pokvarena jaja, a vi jednostavno ne možete da odredite odakle dolazi?

Osim ako niste zaboravili sendvič sa jajima ispod suvozačevog sedišta pre nekoliko nedelja, velike su šanse da ovaj miris zapravo nije miris pokvarenih jaja. Međutim, postoji nekoliko potencijalnih krivaca.

Pokvaren katalizator

Najverovatniji razlog zašto osećate miris pokvarenih jaja je katalizator. To je uređaj koji se koristi za pretvaranje štetnih gasova, kao što je vodonik sulfid, u bezopasne gasove bez mirisa, kao što je sumpor-dioksid. Kada se katalizator pokvari, on više ne obavlja ove dužnosti, što znači da je veća verovatnoća da će te osetiti neprijatne mirise sumpora.

Istrošen filter goriva ili neispravan senzor pritiska gorivaAko vaš senzor pritiska goriva radi, mogli biste da vidite da je vaš katalizator pun ulja. U ovoj situaciji, nagomilavanje ulja sprečava katalizator da radi svoj posao kako treba, što se u suštini vraća na našu prvu tačku i uzrokuje da neprijatni mirisi izlaze iz izduvne cevi. Prolivanje ulja takođe može prouzrokovati pregrevanje katalizatora, što zauzvrat može izazvati neželjene mirise.

Isti problemi se javljaju ako je vaš filter goriva istrošen, jer uzrokuje nakupljanje naslaga sumpora koje sagorevaju u katalizatoru.

Staro ulje u menjaču

Ovo se može desiti ako vozite automobil sa ručnim menjačem i redovno menjate ulje u menjaču. Predlaže se da menjate ulje u menjaču svakih 50.000 kilometara, a ako to propustite, tečnost bi mogla da procuri u druge delove vašeg automobila, što bi moglo da stvori neprijatan miris. Ako primetite curenje, odnesite svoj automobil u servisni centar što je pre moguće.

Kako ukloniti miris pokvarenih jaja iz automobila?

Prvo što treba da uradite je da locirate šta uzrokuje miris, bilo da je pokvaren katalizator, neispravni filteri za gorivo, senzori pritiska ili curenje ulja u menjaču, i zamenite neispravan deo. Tada biste trebali primetiti da miris nestaje skoro odmah.

No nisu samo mirisi pokvarenih jaja ono što bi moglo ometati vaš njuh prilikom vožnje. Miris dima ili paljevine mogao bi biti znak novih problema, kao što su pregrejavanje motora, curenje tečnosti ili istrošene kočione pločice.

Svakako se preporučuje da prilikom svakog sumnjivog mirisa odvezete svoj automobil na pregled kod mehaničara kako bi se utvrdio uzrok i sprečio potencijalno opasan kvar.