AKTUELNO

Pošta Srbije upozorava na najnoviji pokušaj zloupotrebe logotipa i imena Pošte Srbije u vidu lažnih SMS i Viber poruka, koje navodno stižu od Pošte Srbije.

U pitanju je vrsta fišing (phishing) napada, popularno nazvana Smishing (SMS phishing). Ovakav napad počinje slanjem SMS, Viber ili WhatsApp poruke i koristi metode socijalnog inženjeringa kako bi se žrtva navela da podeli lične podatke o platnim karticama i brojevima računa.

Od žrtve se zahteva da poseti link i unese tražene lične podatke. Poruke su kreirane sa namerom da izgledaju kao da su poslate iz pouzdanih izvora, u ovom slučaju od strane Javnog preduzeća „Pošta Srbije”, a tekst poruke je takav da stvara osećaj hitnosti sa ciljem navođenja primaoca poruke da brzo i nepromišljeno reaguje.

Preporuka korisnicima je da ne otvaraju poruke ovog tipa i da ne posećuju linkove koji su navedeni u njima, jer ti linkovi vode na lažne stranice.

Jedini legitimni link JP „Pošta Srbije” nalazi se na linku: posta.rs. Podsećamo da JP „Pošta Srbije” ne pruža usluge plaćanja isporuke paketa putem platnih kartica na svojoj web stranici, a sa korisnicima komunicira putem SMS ili Viber poruka isključivo sa ciljem najave prispeća pošiljaka i isključivo putem svog verifikovanog naloga.