AKTUELNO

Ako ste objavili mnogo fotografija na Meta platforme kao što su Facebook i Instagram, možda će one biti korišćene za treniranje veštačke inteligencije.

Sudeći prema rečima Marka Zakerberga, šefa kompanije Meta, do ovoga bi zaista i moglo da dođe, bar prema onome što je rekao investitorima.

"Kada ljudi razmišljaju o podacima, obično razmišljaju o korpusu koji može da se koristi za obuku AI modela", rekao je Zakerberg.

"Facebook i Instagram sadrže stotine milijardi javno deljenih slika i desetine milijardi javnih video-snimaka", dodao je on.

Postavljaju se, međutim, pitanja o privatnosti i autorskim pravima. Pošto se ove fotografije postavljaju na javni prostor, da li to znači da Meta može da ih koristi bez vašeg pristanka?

Predsednik za globalne poslove kompanije Meta Nik Kleg već predviđa potencijalne pravne probleme i očekuje "dosta sudskih postupaka", tako da su u tehnološkom gigantu verovatno svesni svega.

Ostaje da se vidi šta će biti od svega ovoga, jer je upotreba podataka za treniranje modela veštačke inteligencije sve komplikovanija tema u svetu tehnologije.