AKTUELNO

Nakon zimske ofanzive koja je bila aktuelna neposredno nakon lansiranja COD:WWII stiže nam i prvi DLC nazvan pokret otpora. Za razliku od zimske ofanzive koja je bila besplatna, pokret otpora se (logično) plaća ali i donosi više novih mapa i oružja.

Glavni novitet nosi naziv Operation Intercept i reč je o War mapi. Za one koje nisu isprobali ovaj mod, reč je o sukobu u tri faze gde se jedna grupa brani, dok druga napada. Kada napadači probiju prvu liniju odbrane, branioci se povlače na pomoćnu i to sve dok ne istekne vreme ili napadači stignu do poslednje linije.

Intercept je zanimljiva i drugačija od ostalih War mapa jer igra uvodi nov element – spasavanje zarobljenika, a braniocima u drugoj fazi daje mogućnost da popravljaju radio-opremu koju napadači treba da unište čime bitka postaje duža i neizvesnija. Mapa je urbana, veoma dinamična i ima puno mesta za snajpovanje i zasede.

Tu su i tri klasične multiplejer mape: Anthropoid, Occupation i Valkyrie. Prva je inspirisana čuvenom operacijom Antropoid tokom koje je u tadašnjoj Čehoslovačkoj smrtno ranjen jedan od najviših nacističkih vođa Rajnhard Hajdrih. Jurnjava po ulicama starog Praga ispresecanim mostovima je prilično zabavna i ovo je dobra mapa za ljubitelje snajpovanja.

Okupacija je već poznata COD veteranima, uske ulice ratnog Pariza se ponovo vraćaju i nude borbu na bliskom i srednjem odstojanju. Na kraju tu je i Valkira koja nas vodi u čuvenu Vučju jazbinu, ratno sklonište Adolfa Hitlera smešteno u sadašnju Poljsku. Njega na ovoj mapi nema ali tu je jurnjava po šumu sa puno dobrih mesta za skrivanje i par mitraljeskih gnezda.

Što se tiče oružja, glavni novitet je da igra sada omogućava (prilično letalnu) kombinaciju nož-pištolj koja se, makar po mojom prvim utiscima, pokazala kao jako efikasna za blisku borbu i urbane mape poput onih iz operacije presretanje.

Od samog oružja tu je glavni novitet folkšturmgever (nem. Volkssturmgewehr) serija puškomitraljeza razvijenih pred sam kraj rata u nacističkoj nemačkoj kako bi nadomestili nedostatak legendarnog StG44. Istorijski folkšturmgever se nije baš najbolje pokazao ali je u igri u principu najbolja automatska puška.

Iako u oružarnici košta gotovo 24.000 kredita treba reći i da je vredna tog novca, brzina pucanja je više nego pristojna, a trzaj je veoma mali. Pri tome ima i dobar domet i nanosi dosta štete neprijatelju.

Novitet je i Orso, klasičan malokalibarski automat velike brzine pucanja. Nanosi solidnu štetu neprijatelju ali je trzaj prilično gadan i sa njim je prava muka nišaniti. Iako košta samo 7.200 kredita u oružarnici, nisam siguran da je bolji od stena ili tompsona, na primer.

Poslednja novost je SAP, pištolj kalibra 9 mm. Do njega dolazite skupljanjem prestiža u otpor-diviziji. Nanosi solidan demidž (tri metka po neprijatelju) i ima prilično jasan nišan pa mi se čini da je bolji od popularnog P08.

Za kraj tu je i nova epizoda u serijalu sa naci-zombijima nazvana najtamnija obala koja vas vodi na na izgled napušteno ostrvo severno od Nemačke. Prekriveno maglom, ostrvo je okruženo nacistima, a nastanjeno zombijima. Jedina misija je preživeti.

#Call of Duty

#Videoigra

'