AKTUELNO

Ukoliko ste aktivni vozač, verujemo da jutra zavejana snegom nikako ne mogu da budu idilična, posebno ako ste se negde zaputili. Otklanjanje leda i mraza sa šoferšajbne i stakala automobila ume da bude pravi pakao, ali kada ovladate sa nekoliko korisnih trikova i naučite da delujete preventivno, ovo više neće biti mukotrpan posao.

Dakle, kako ne biste proklinjali zaleđenu šoferku kada negde žurite i besomučno strugali led, najbolje je da razmišljate unapred i na vreme se naoružate kako biste ovaj problem rešili očas posla.

Kako da se odledi zaleđena šoferka?

1. Na Internetu je veoma popularno domaće sredstvo za odleđivanje stakala na automobilu, a pravi se jednostavno - od medicinskog alkohola i vode. U bocu sa raspršivačem sipajte dve trećine alkohola i jednu trećinu vode, promućkajte, pa naprskajte po staklima. Za nekoliko sekundi led bi trebalo da omekša, pa ćete moći lako da ga uklonite bez ikakvog struganja. Ukoliko pri ruci nemate alkohol, može da posluži i tečnost za pranje stakla. Savet je da ovu smesu napravite pre nego što izađete, i uvek je imate, kako u samim kolima, tako i kod kuće.

2. Ne zaboravite na preventivu. Najbolji trik je da preko noći na šoferki ostavite komad kartona ili letnje folije, pa je ujutro jednostavno sklonite - i neće biti guljena stakla. Još jedan savet jeste da na brisače stavite čarape - tako ih nećete pronaći "zalepljene" na zaleđeno staklo. Ili još prostije - jednostavno ih podignite, pa tako neće ni biti u dodiru sa staklom.

3. Retrovizore na automobilu zaštitićete ako na njih stavite plastične kese.

4. Tu je i problem magljenja stakala, no i tome ima leka - obična pena za brijanje će rešiti stvari. Utrljajte je na stakla papirnom maramicom i nema brige!

Autor: