AKTUELNO

Kompanija Spejseks saopštila je da je danas bila prinuđena da pokrene sistem okončanja leta, kako bi sprečila da džinovska raketa "Staršip", sa kojom je izgubljen kontakt osam minuta posle lansiranja, skrene sa kursa.

Spejseks je naveo da nije u mogućnosti da primi podatke iz druge faze "Staršipa" i da je zbog toga pokrenuo funkciju samouništenja, nakon čega je raketa eksplodirala, objavio je Si-En-En (CNN).

Džinovska nova raketa kompanije Spejseks poletela je danas iz američke države Teksas u okviru drugog probnog leta, sedam meseci nakon što se prvi pokušaj završio eksplozijom.

Foto: Tanjug AP/eric gay

Raketa "staršip", duga 121 metar, poletela je iznad Meksičkog zaliva, a cilj je bio da se telo rakete odvoji od dela sa gorivom i pošalje u svemir.

Foto: Tanjug AP/eric gay

Spejseks je ciljao na visinu od 240 kilometara da pošalje svemirsku letelicu oko sveta pre nego što se spusti u Pacifik u blizini Havaja oko jedan i po sat nakon poletanja, bez pune orbite, objavio je AP.

Dugačku, odnosno visoku, više od 100 metara, raketu "Staršip" pokreće moćna pogonska prva faza „super hevi“ – sačinjavaju je 33 motora „raptor“ koji moraju svi da se u istom trenutku sinhrono upale.

Foto: Tanjug AP/eric gay

Osnivač "Spejs-Iksa“ Ilon Mask nada se da će jednoga dana "Staršip" postati jeftin, višekratan sistem koji će omogućiti čovečanstvu dalje istraživanje Meseca i Marsa.

Prvi let doživeo katastrofu

Debi "Staršipa" bio je zakazan 20. aprila, a raketa je uspela da se odvoji od tla u 8.30 časova po lokalnom vremenu. Odmah je, međutim, bilo jasno da se neki od 33 motora nisu upalili, a kako je nastavila da se penje sve više motora je otkazivalo.

Foto: Tanjug AP/eric gay

Pre nego što je "Staršip" mogao da se odvoji od pogonske faze, čitava raketa je počela nekontrolisano da se vrti i eksplodirala je četiri minuta nakon poletanja.

Da stvar bude gora, kasnija istraga pokazala je da je "Staršipov“ sistem za samouništenje takođe zakazao, a a povrh svega prva pogonska faza rakete skoro je pa uništila lansirnu rampu tokom poletanja.