AKTUELNO

Mozganje oko toga da smislite jaku lozinku može biti dosadno, međutim, ukoliko želite da vaša e-pošta, onlajn bankarstvo ili platforme za striming budu zaštićeni od hakera, bilo bi mudro da se potrudite.

NordPass, alat za upravljanje lozinkama iz tima koji stoji iza NordVPN-a, udružio se sa nezavisnim istraživačima kako bi objavio svoju studiju o 200 najčešćih lozinki koje se koriste u 2023.

Od 20 najčešćih lozinki na svetu, 17 se može razbiti za manje od sekunde, pa razmislite dvaput pre nego što odlučite da unesete „123456“ ili još kreativniju „lozinku“ da biste zaštitili svoje onlajn naloge.

Najpopularnije lozinke su neke od najlenjih kombinacija, čak i dok su pretnje sajber bezbednosti i dalje u porastu, prema podacima AAG-a.

NordPass studija je pokazala da 86% sajber napada koristi ukradene akreditive, a onlajn nalozi, mejlovi i lozinke čine skoro 20% najčešće prodatih artikala na mračnom vebu.

Da biste bili sigurni da vaši podaci ostaju bezbedni, evo 20 najčešćih lozinki na svetu za 2023. godinu – i koliko dugo je potrebno da se svaka od njih razbije:

„Admin“, koji nije bio na listi 200 najboljih u poslednjih pet godina, došao je na drugo mesto ove godine.

„To je jedna od lozinki koju se ljudi ne trude da menjaju“, navodi se u izveštaju. „Umesto da poboljšaju navike kreiranja lozinki, korisnici interneta su otišli ​​u drugom pravcu držeći se već unapred konfigurisanih lozinki.

Uprkos nekim vrednim kandidatima, „123456“ je nastavio da bude na vrhu liste za najčešću lozinku na svetu u poslednjih pet godina.

„Ona je rangirana kao najčešća lozinka 4 od 5 puta. „Lozinka“ je jednom nosila ovu ne tako plemenitu titulu“, navodi se u izveštaju.

Po prvi put, studija je otkrila i najčešće lozinke zasnovane na kategorijama.

Lozinka broj 1 za sajtove za e-trgovinu, naloge e-pošte, elektronske uređaje i servise za strimovanje je takođe „123456“, dok je "nepoznat" na prvom mestu za platforme društvenih medija, finansijske naloge i pametne telefone.

Imena su takođe popularni izbori lozinki za korisnike širom sveta.

„Izabela“ je druga najkorišćenija lozinka u Austriji ove godine, dok je „Katerina“ zauzela 11. mesto u Grčkoj.

Kombinacija imena i broja, kao što je „Flores123“ zauzela je 5. mesto u Meksiku i „Kento123!“ bio broj 17 u Maleziji.

Ljubav stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva prema fudbalu se ogleda u njihovom izboru lozinki sa imenima fudbalskih klubova engleske Premijer lige „liverpul“, „arsenal“ i „čelsi“ koji zauzimaju 4, 6. i 10. mesto.

Od 20 najboljih lozinki u Kini, 11 su bili samo brojevi.

S druge strane, korisnici u SAD su voleli da koriste grube reči.

Saveti za dobru lozinku
- Redovno menjajte svoje lozinke

- Lozinke treba da imaju najmanje 20 znakova i da sadrže brojeve, velika i mala slova i posebne simbole.

- Uzdržite se od korišćenja informacija kao što su rođendani, imena ili uobičajene reči.

- Ne koristite istu lozinku za više od jedne lokacije.

- Prebacite se na pristupne ključeve gde možete da koristite otisak prsta, skeniranje lica ili pin za pristup uređaju ili aplikaciji.

Autor: