AKTUELNO

Sedamnaesti put izvan granica Srbije, Pinkov Razvojno -istraživački centar izlaže svoje proizvode. Ove nedelje vlasnik Pink Media Grupe Željko Mitrović i ekipa inženjera su u Parizu na Sajmu odbrane Milipol. Izlaganje PR-DC obežilo je veliko interesovanje posetilaca, ali i mali verbalni incident sa delegacijom Ukrajine.

Rame uz rame sa svetskim imenima bezbednosti i nacionalne odbrane je i Pinkov Istraživačko-razvojni centar. U grad svetlosti PR-DC se vratio da svetskoj publici pokaže šta su za samo godinu dana od prošlog boravka u Parizu postigli.

Zbog ratnih žarišta u svetu interesovanje posetioca Sajma Milipol prvenstveno je usmereno na kamikaza dronove, a tu su i već pozicionirani Ika 20 i Ika bombarder.

Željko Mitrović je rekao da je za razliku od Amerike ovo malo drugačiji Sajam, jedan od najvećih u Evropi ovog tipa, u Francuskoj je jedan od dva najveća.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je Sajam Francuske nacionalne bezbednosti. Ovde smo izložili Ika bombardera, kao i policijsku verziju, ali smo izložili i dva proizvoda na koje smo veoma ponosni, to su 60 milimetara kamikaza i kamikaza sa granatom od 80 milimetara – rekao je Mitrović.

Kako kaže, to su dva značajna proizvoda koja pobuđuju veliku pažnju. Dodaje da će sledeće nedelje i srpskoj publici predstaviti ta dva proizvoda.

- Posebno smo zadovoljni sa kamikazom od 80 mm, jer to je hibridna letelica, bespilotna, koja granatu ili dron sa fiksnim krilima diže sa drugim dronom i onda pušta sa fiksnim krilima da leteća granata savlada velike prepreke i spada u bespilotnu letelicu srednjeg dometa – rekao je Mitrović.

Mitrović je rekao da su ovaj sajam obeležile različite posete različitih investitora, da je bio jedan evropski fond koji je ponudio između 20 i 100 miliona evra, kako kaže, nisu ni shvatili za šta.

Dodaje da su objasnili da žele da budu potpuno autonomni i da im ovog trenutka ne treba novac.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imamo dovoljno novca da se razvijamo i idemo putem kojim smo krenuli, tako da verujem da ćemo ostati potpuno nezavisni među svim ovim nasrtajima – rekao je Mitrović.

Kako kaže, veliko divljenje izrazilo je Ministarstvo odbrane Francuske. Dodaje da su imali mali verbalni incident sa ukrajinskom delegacijom, kojoj su morali da objasne da ne žele da prodaju dronove i da ne žele da učestvuju u bilo kakvim sukobima.

- Ne želimo da ih prodajemo ni ruskoj niti ukrajnskoj strani – rekao je on.

Mitrović je rekao da je njegova ideja da letelice prodaju u mirnodopskim uslovima i zemljama koje ne učestvuju u ratu.

- Brend se velikom brzinom širi, i mnogi su videli da postoji jedna kompanija iz male Srbije, koja u ovom smislu predstavlja visoko-tehnološku zvezdu na evropskoj mapi proizvođača bespilotnih letelica – rekao je Mitrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Miloš Petrašinović je rekao da su oduševljeni, pre svega onim što vide na klijentima kada ugledaju ove proizvode.

- Mi kao kompanija proizvodimo visoko kvalitetne letelice za vojnu upotrebu, ovde nam je pre svega bitno da održavamo odnose sa našim dobavljačima – rekao je Petrašinović.

Kako kaže, svi sa kojima su razgovarali, prepoznali su šta se to proizvodi u Srbiji. Dodaje da su veoma ponosni na svoje proizvode.

Foto: TV Pink Printscreen

Mitrović je rekao da je zanimljivo da svi koji obleću oko njih, ne mogu da razumeju da njima suštinski profiti nisu ključna stvar.

- Nama je ključna ideja tehnološki razvoj i to da pobedimo u nekoj kategoriji. Čini mi se da ćemo vrlo brzo biti i broj jedan kompanija u svetu, kada je ova kategorija letelica u pitanju – rekao je Mitrović.

Inače Milipol na kojem izlaže više od 1.000 izlagača poseti više od 30.000 ljudi, iz čak 150 zemalja.

Autor: