AKTUELNO

Amerikanci imaju Ford GT, Evropljani Mercedes AMG Project One i Aston Martin Valkyrie, dok je Japan dobio Toyotu GR Super Sport.

Za sada je to samo koncept, bez i najmanje najave da bi mogao da stigne do serijske produkcije, ali s obzirom na Toyotino ogromno iskustvo sa prestižna 24 sata Le Mana, nema sumnje da je želja kompanije da u budućnosti napravi svoj superautomobil na hibridni pogon.

U međuvremenu, Toyota je na Sajmu automobila u Tokiju predstavila GR Super Sport inspirisan TS050 iz Šampionata izdržljivosti (WEC), koji izgleda kao da je potpuno zalepljen za podlogu.

Foto: Toyota

Srce i duša ovog automobila je 2.4-litarski biturbo V6 hibridni motor nazvan THS-R (Toyota Hybrid System-Racing) sa ukupno 999,6 KS i pogonom na sva četiri točka.

Kombinacija visoko evikasnog elektromotora i motora sa lean-burn tehnologijom garantuje vrhunske performanse uz maksimalnu zaštitu životne sredine.

"Umesto da produkcijske modele prevaramo u sportske automobile, naš je cilj da iskoristimo znanje u razvoj kroz trke i to primenimo u produkcijeske automobile. Iako će proći vremena dok ne dobijete šansu da sednete za upravljač, nadam se da će vam GR Super Sport Concept pružiti priliku da okusite šta želimo da ostvarimo u narednoj generaciji spotskih automobila", rekao je direktor Toyota Gazoo Racing Šikegi Tomojama.

Prvi automobil te nove generacije bi mogla da bude Supra, koju Toyota razvija paralelno sa BMW-ovim naslednikom Z4. Toyota nastavlja učešće u WEC seriji koja omogućava kompaniji da izbrusi svoje hibridne pogone pre masovne proizvodnje.

Foto: Toyota

#Automobil

#Tojota

'