AKTUELNO

Portal "Pink.rs" 02.06.2023. je objavio da je američka vojna bespilotna letelica, koju kontroliše veštačka inteligencija (AI), ubila svog operatera u simuliranom testu da bi ga sprečila da se meša u napore da postigne svoju misiju. Ali je ta informacija kasnije potvrđena kao netačna.

U tekstu je bio citiran deo izlaganja pukovnika američkog vazduhoplovstva Takera Hamiltona na konferenciji Kraljevskog vazduhoplovnog društva iz Londona, sa izjavom objavljenom u osvrtu na njihovoj stranici gde je opisivao simulaciju situacije u kakvoj bi veštačka inteligencija "naredila dronu" da ubije operatera.

Međutim, analiza portala Raskrinkavanje pokazala je da tekst ne sadrži saopštenje američkog vazduhoplovstva i naknadno objašnjenje pukovnika Takera zbog čega se može steći pogrešan utisak da se simulacija zaista dogodila.

Američko vazduhoplovstvo je demantovalo da se opisana simulacija ikada desila. Oglasio se i Hamilton koji je priznao da se pogrešno izrazio te da nije na umu imao nikakav stvarni test niti simulaciju već misaoni eksperiment.

Ovim putem izvinjavamo se svim našim čitaocima na grešci, i unosimo ispravak vesti na datum 04. april 2024. godine.