AKTUELNO

Francuski Vinci Autoroutes sproveo je istraživanje na uzorku od 12.400 vozača u 11 evropskih zemalja, a rezultati su pokazali poražavajući podatak - gotovo četvrtina vozača mlađih od 35 godina kaže da se na putevima ponaša rizično.

Čak 67 posto mlađih vozača smatra da je upotreba mobilnog telefona tokom vožnje bezopasna, a njih 15 posto već je doživelo nesreću zbog korišćenja mobilnog za upravljačem.

Rezultati pokazuju da su mlađi vozači, posebno muškarci, skloniji rizičnom ponašanju nego prethodnih godina. Među njima 23 posto vozača koristi telefon za gledanje filmova ili videa tokom vožnje, a više od polovine ispitanih (54 posto) nema problema s vožnjom kad su jako umorni.

Takođe, zanimljivo je da njih 19 posto ne smatra da je vožnja pod uticajem droga opasna!

Još jedan zabrinjavajući problem je da se jedan od tri evopska vozača starosti od 16 do 24 godine ne pridržava obaveze vezivanja sigurnosnog pojasa, a čak 15 posto mladih nema problema s vožnjom pod uticajem alkohola.

Dakle, trend je jasan jer 89 posto ispitanika kaže da ih je uplašilo agresivno ili opasno ponašanje drugih vozača. To je najviši postotak u trinaest godina koliko se sprovodi ovo istraživanje.