AKTUELNO

Nakon tri godine, kovid pandemija više nije globalna pretnja, a naš život se odvija kao i pre nje. Međutim, svedoci smo još jedne, drugačije vrste virusa: one koja napada naše elektronske uređaje.

Zato, više nego ikada moramo da budemo na oprezu, jer u sajber svetu prete mnoge opasnosti.

Veliki deo našeg privatnog i poslovnog života odvija se pomoću pametnih telefona i onlajn komunikacije. Upravo je to razlog što su naši podaci meta za zlonamerne hakere. Metode kojima se služe su sve "naprednije", a broj žrtava sajber napada raste.

Zašto bi zlonameran haker bio zainteresovan baš za mene?

"Meni se to neće desiti", "Ja nemam šta da krijem", "Nisam interesantna meta sajber kriminalcu“, samo su neka od uverenja koja vladaju među ljudima kada se govori o temi virtuelnog napada. Međutim, situacija je upravo suprotna: svako od nas je potencijalna meta. Zlonamerni hakeri prepoznaju ogromnu vrednost u našim podacima, koji mogu biti zloupotrebljeni na različite načine: krađa identiteta, direktna krađa novca sa bankovnog računa, korišćenje elektronskih usluga u naše ime, kao i iznuda i narušavanje reputacije.

Da li se vaša lozinka sastoji od kombinacija imena člana porodice ili ljubimca i nekog značajnog datuma? Imate li istu šifru za sve naloge da biste sebe poštedeli "bespotrebnog" pamćenja više različitih lozinki? Upravo ste postali meta zlonamernog hakera. Nesigurna korisnička imena i jednostavne lozinke pružaju najveće šanse za uspeh napadačima.

Sajber kriminalci, uz pomoć unapređenih softvera, brzo i jednostavno, prepoznaju naše lozinke. Najbolji način odbrane jeste jaka i jedinstvena lozinka za svaki nalog, a koja se sastoji od nasumičnih reči, mešavine velikih i malih slova i brojeva. Radi jače sigurnosti, ne bi trebalo da delite vaše lozinke putem elektronske pošte i drugih platformi za komunikaciju, a idealno bi bilo da lozinke menjate na mesec dana.

Par pogrešnih klikova i "upecani" ste!

Najčešći oblik virtuelnih prevara jesu "phishing" prevare, koje vas navode da klikom na dokument ili link sajta preuzmete virus. Zato morate da budete veoma oprezni kada vidite sumnjive poruke koje iskaču na ekranu kao razna obaveštenja ili vam stignu u vidu SMS poruke. Sa ciljem da lažne SMS poruke i mejlovi deluju što uverljivije, zlonamerni hakeri se predstavljaju kao velike organizacije, banke, brendovi, mobilni operateri ili državne institucije. Nekada vas navedu da čak i sami pošaljete svoje podatke njima, uz obrazloženje da je u pitanju bezbednosna provera. Ono što je važno da znate jeste da vam ozbiljne kompanije nikada neće tražiti lične podatke, lozinku ili broj računa putem e-maila ili SMS-a.

Sledeći put kada dobijete poruku da ste srećni dobitnik na lutriji ili naslednik velikog bogatstva dalekog rođaka za koga do sada niste čuli, razmislite pre nego što kliknete. Vrlo verovatno ste sledeća potencijalna meta sajber napadača. Zato je važno da istražite i odaberete najbolji način sajber zaštite vašeg pametnog uređaja.

Autor: