AKTUELNO

"Otvorio sam računar u nedelju ujutru i video da je ekran siv i zaključan"

Jedan zaposleni u Tviteru obratio se vlasniku Ilonu Masku, upravo putem ove platforme, pitajući ga Da li je otpušten?.

Naime, Halli Thorleifsson (45) je u tvitu napisao: "Vaš šef HR službe nije u mogućnosti da potvrdi da li sam zaposlen ili ne".

Iako bi mnogi pomislili da je Thorleifsson uzalud postavio pitanje, desilo se suprotno očekivanjima - Mask je odgovorio.

Ponovo najbogatiji čovek na svetu ga je upitao: "Kojim poslom ste se bavili?".

Thorleifsson je ispričao za BBC da, devet dana nakon što je blokiran sa naloga na Tviteru nije znao da li je otpušten ili ne. Nakon niza dodatnih pitanja i "prepiske" sa Maskom, kaže da je sve izgledalo kao intervju za posao.

Inače, Thorleifsson je bio viši direktor odeljenja za dizajn proizvoda, a rekao je da je primio mejl u kojem se potvrđuje da je otpušten.

- Otvorio sam svoj računar u nedelju ujutru pre devet dana i video da je ekran siv i zaključan, što ukazuje na to da sam zaključao svoje naloge na Tviteru. Nakon što je prošlo nekoliko dana, počeo sam da kontaktiram ljude, uključujući Ilona i šefa HR-a, da ih pitam o svojoj situaciji. Šef HR-a mi je od tada dva puta poslao mejl, ali nije mogao da odgovori da li sam i dalje zaposlen u kompaniji - priča Halli Thorleifsson.

Ubrzo nakon te razmene poruka, kaže da ga je Tviterovo odeljenje za ljudske resurse kontaktiralo, rekavši mu da je otpušten.

Preduzetnik sa sedištem na Islandu je, inače, prodao svoju kompaniju Ueno, agenciju za kreativni dizajn, Tviteru početkom 2021. godine – nakon što je osnovao firmu u Rejkjaviku 2014. U sklopu te akvizicije, postao je stalno zaposlen u Tviteru.

- Odlučio sam da prodam iz nekoliko razloga, ali jedan od njih je taj što imam mišićnu distrofiju i moje telo me polako ali sigurno izneverava. Ostalo mi je još nekoliko dobrih radnih godina, tako da je ovo bio način da obezbedim sebe i svoju porodicu za godine kada neću moći da uradim toliko - priča Thorleifsson, ali ostaje zabrinut da Mask neće poštovati ugovor koji je Thorleifsson potpisao sa Tviterom kada im je prodao svoju kompaniju.

- Ovo je izuzetno stresno. Ovo je moj penzioni fond, način da brinem o sebi i svojoj porodici, jer moja bolest napreduje. Na "drugom kraju" imam najbogatijeg čoveka na svetu koji se potencijalno neće pridržavati ugovora, i nije mi lako da to prihvatim - zaključuje.

Autor: