AKTUELNO

Nakon što je prošle godine uveo zahtev za podsticanje tinejdžera da bolje upravljaju svojim vremenom pred ekranima, TikTok je najavio da će ubrzo mlađima od 18 godina vreme na platformi ograničiti na 60 minuta dnevno. Inače, korisnici platforme u vlasništvu kineske kompanije ByteDance moraju da imaju najmanje 13 godina, a oni ispod 18 za par nedelja će u aplikaciji početi da primaju nedeljna obaveštenja o količini vremena koje su tamo proveli.

Kad dostignu novo ograničenje od 60 minuta, tinejdžeri će za nastavak korištenja moći da unesu šifru roditelja, ako im oni to dozvole. Iako iz kompanije ByteDance tvrde da su se na novo ograničenje odlučili isključivo "zbog dobrobiti svojih najmlađih korisnika", mnogi misle kako nove TikTok mere nikako nisu dovoljne.

Izvršni direktor Centra za suzbijanje digitalne mržnje, Imran Ahmed, nedavno je tako objavio istraživanje koje pokazuje da TikTokov algoritam tinejdžere stalno "bombarduje" štetnim sadržajem, a Ahmed smatra kako ova mera to neće bitno promeniti. "TikTok je dobio trku za srca i umove mladih od 14 do 24 godine", rekao je za BBC.

"TikTokov algoritam stvara zavisnost jaku poput kokainske zavisnosti i opasniji je nego što ljudi misle, te se s njim treba najhitnije pozabaviti." Ahmed ističe kako je istraživanje njegovog centra krajem prošle godine pokazalo slučaj 13-godišnje korisnice koja je, unutar svega nekoliko minuta od otvaranja TikTok nalog, u svoj fid počela da prima sadržaje o poremećajima ishrane i samopovređivanju, a koja je samo jedna od mnogih.

Platformu je stoga pozvao da "usmeri napore ne samo na smanjenje vremena pred ekranima", već i na čišćenje fidova od štetnog sadržaja, kako bi postala "sigurnije okruženje za decu". U septembru 2021. TikTok je objavio da ima više od milijardu aktivnih mesečnih korisnika, što ga čini jednom od najvećih društvenih mreža na svetu, a premda ne objavljuje demografsku analizu svojih korisnika, oglašivači naglašavaju da je platforma ključna da dopre do onih mlađih od 34 godine, grupe koja navodno čini većinu TikTok korisnika.

Autor: