AKTUELNO

Vlada Srbije donela je Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila na električni i hibridni pogon.

Za nabavku mopeda i lakog tricikla predviđeno je da se dodeli subvencija u iznosu od 250 evra, a za motocikl, motocikl sa bočnim sedištem, težak tricikl, lak i težak četvorocikl 500 evra. Kupovina putničkih i teretnih vozila subvencionisaće se isplatom iznosa od 2.500 do 5.000 evra.

Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica, koja zahtev mogu podneti zaključno sa 31. oktobrom 2023. godine. Ministarstvo će vršiti dodelu subvencija po pristiglim, urednim zahtevima, do visine ukupno raspoloživih sredstava. Za realizaciju subvencionisane kupovine vozila u budžetu za 2023. godinu predviđeno je 294 miliona dinara, što je duplo više nego prošle godine.

Podsećamo da Ministarstvo četvrtu godinu uzastopno podstiče kupovinu električnih i hibridnih automobila, u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine. Da je svest o važnosti ekološki prihvatljivijeg transporta sve veća, pokazuju i podaci da se svake godine pomoću državnih subvencija kupi sve više ovakvih vozila, pa je tako 2020. godine kupljeno 112, 2021. godine 446, a 2022. godine rekordnih 625 vozila.

Predsednik Eko auto kluba, organizator čuvenog Tesla relija, svetski poznatog nadmetanja električnih automobila, Dragan Škrnjić se slaže da je ovo izuzetno dobra vesta.

Teška su vremena, treba naći novca za bilo kakvu subvenciju, podsticaj. Da nema subvencije i dalje bi prodaja električnih vozila bila jednocifrena. Ovako, šanse da se neko odluči da kupi vozilo koje prijateljski nastrojeno za okolinu su veće. U razgovoru sa prodavcima, dilerima ovih vozila, uvoznicima znam da je interesovanje ogromno i da su i oni iznenađeni. A to je nesumnjivo dobar pokazatelj – ocenjuje Dragan Škrnjić.