AKTUELNO

Svaka šoferšajbna danas ima na sebi crni obod sa prelazom na staklu u vidu tačkica. Velika većina vozača ne zna čemu one služe i uglavnom su mišljenja da su čisto stvar estetike.

Tako se na društvenoj mreži Reddit povela prava polemika oko toga, kada su mnogi vozači prvi put saznali čemu zapravo služe.

- Ove tačke po ivici šoferšajbne imaju vrlo važnu funkciju i bez njih bi vožnja automobila bila vrlo opasna. One služe kako bi se ravnomerno rasporedila temperatura u autu i smanjila optička distorzija. Naime, ostala stakla u autu se zagrevaju mnogo brže u odnosu na vetrobransko čime dolazi do optičkog izobličavanja linija na putu koje vozači prate. Ove crne tačke služe u smanjenu ovog fenomena - objasnio je jedan od stručnjaka za automobile.

Foto: Pixabay.com

On je naglasio da to nije njihova jedina svrha. Ove crne tačkice na šoferšajbni auta imaju veoma važnu ulogu u držanju prednjeg stakla na mestu.

- One služe kao kontaktna tačka između stakla i lima automobila. To je zapravo crna keramička boja koja drži prozor na mestu i prikriva lepak. Boja je takođe zapečaćena u staklo, što je čini neuništivom. Imaju i estetsku ulogu, ali i funkciju da prelaz između spoljne okoline i unutrašnjosti automobila, kad se gleda kroz staklo, bude suptilniji i lakši za oči. Osim ovoga, crne tačkice služe kao dodatna zaštita od sunčevih zraka tokom vožnje automobila - dodao je ovaj stručnjak.