AKTUELNO

PR-DC sada važi za ozbiljnu kompaniju u industriji dronova.

Domaća inovativna kompanija PR-DC koja pod jednim krovom sama projektuje i dizajnira budućnost mašinske industrije – specijalno je razvila i proizvela letelicu koja će potpuno promeniti vazduhoplovnu industriju.

Foto: Printscreen

Vlasnik Pink Media Group, Željko Mitrović, predstavio je ovu letelicu javnosti.

Foto: Printscreen

„Danas predstavljamo maketu naše prve letelice na mlazni pogon sa fiksnim krilima. Unutra je mlazni motor koji ima silu 20 kg i koja može da leti 500km na sat i da ima dolet između 300 i 500 km. Poznata je u svetu kao – kamikaza, ali mi je pravimo kao izviđačku letelicu sa setom veoma dobrih kamera. Ona može u jednoj misiji obaviti različite izviđačke operacije. Može nositi i ozbiljnije terete. Ova letelica je projektovana da nosi do dva kilograma, a inače ovakve letelice mogu nositi terete i do 20 kilograma. Naravno, mogu nositi terete i do 100kg, ali su onda dimenzija kao F 16. Mislimo da ovaj proizvod ima veliko tržište u celom svetu. Kada vozim auto na pet hiljada obrtaja – sve se trese, a ovaj mlazni motor bez problema radi na 100 000 obrtaja. Veoma sam zadovoljan. “ – rekao je Mitrović.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

„ Imamo mlazni motor na 115 000 obrtaja, sa maksimalnom silom 23 kg. Ovo je čitava nova paleta proizvoda za PR-DC. Naša predhodna serija bila je sa obratnim krilima, a sada prelazimo na fiksna krila. Ono što je najznačajnije je to što praktično zadržavamo obe kategorije –tako da svaki tip drona ima svoju primenu. Kao što je Željko rekao, postoje kamikaze koje liče na ovaj, ali mi rasvrstavamo u kategorije gde imamo npr lebdenje i gde imamo duži let. Fiksno krilo je efikasnije za velike dolete od po nekoliko hiljada kilometara, ali i za brzine koje su iznad 500 km na sat“. – dodao je Miloš Petrašinović.

Foto: Printscreen

„Ovi izviđački dronovi se samo razlikuju u nosivosti. Razlika između izviđačkog i kamikaze je samo u količini mase koju može da ponese, a to se odnosi samo na dimenziju same letelice. Ova letelica može da ponese dva kilograma bilo čega, pa i kamera“ – zaključio je Mitrović.

Foto: Printscreen

Letelica na mlazni pogon, poznata kao kamikaza, može da dostigne veliku brzinu. Tokom svoje misije obavlja izviđačke operacije, a zbog svojih mogućnosti oduševiće svet.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Autor: S.P.

#Letelica na mlazni pogon

#Miloš Petrašinović

#PR-DC

#Željko Mitrović