AKTUELNO

U novom Sasomange blogu vam predstavljamo automobil koji troši najviše goriva.

Teško da neko od vas ima ovaj model, ali nekoliko zanimljivih pojedinosti o njemu će vas možda na trenutak utešiti kako vaš četvorotočkaš i ne troši toliko puno koliko ste vi mislili.

Upoznajte Chevrolet Camaro. On je 1966. predstavljen kao odgovor na popularni Ford Mustang. Prva generacija Camara, koja se proizvodila u SAD od 1966. do 1969, imala je u sebi sve ono po čemu je jedan takav automobil iz šezdesetih godina prošlog veka poznat, uključujući i raskošnu potrošnju goriva.

Mnogi su se šalili da je uz posedovanje Camara trebalo zakupiti i benzinsku stanicu, ali potrošnja goriva nije bila šala.

Bazični Camaro imao je redni 3.8 litarski motor sa šest cilindara i 140 KS, uparen sa manuelnim menjačem sa tri stepena prenosa. Ugradnjom V8 motora (SS verzija) sa 6.5 litara i 350 KS dolazimo do fascinantne brojke.

Vlasnici ovog modela šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka javljali su neverovatne podatke, a prosek potrošnje na 100 km bio je oko 43 litra. Odnosno litar goriva na malo više od dva kilometra.

Podsećanja radi Samo par dana nakon što je započeo rat u Ukrajini, cene goriva na benzinskim pumpama u Evropskoj uniji (EU) skočile su do nezapamćenih nivoa, pa su kupci u pojedinim zemljama dizel tokom marta plaćali i do 2,30 evra po litri; cena barela premašila je 100 evra. Konflikt je tako evropskim naftnim kompanijama omogućio dodatni prihod od 3,3 milijarde evra, navodi se u nedavno objavljenoj studiji organizacije Grinpis.

Trend poskupljenja se posebno odrazio na dizel – ovo gorivo je znatno poskupelo i u rafinerijama i na benzinskim pumpama. Naftna industrija je u martu, u jeku energetske krize, zahvaljujući povišenim cenama ostvarila prosečne dodatne dnevne prihode u iznosu od 107 miliona evra – 94 miliona evra od prodaje dizela i 13 miliona evra od prodaje benzina.

Kada govorimo o našoj zemlji, prema poslednjim podacima, Ministarstvo trgovine objavilo je na svom sajtu nove cene goriva. Litar evrodizela će do petka u 15 na pumpama maksimalno koštati 213 dinara za litar, a benzin evropremijum BMB 95 najviše 172 dinara za litar.

Takođe želimo da vas podsetimo da na našem sajtu imate široku ponudu automobila a svima im je zajednička jedna stvar - daleko manje troše od gore pomenutog modela. Za kompletnu ponudu automobila na našem sajtu kliknite OVDE.

Sasomange je oglasnik za sve što tražiš u Srbiji. Oglašavanje na našem sajtu je potpuno besplatno. Iskoristi priliku da na jednostavan način zaradiš, kao i da pronađeš šta god da ti je potrebno.

Autor: