AKTUELNO

Fejsbuk ima oko 26 milijardi dolara u gotovini i u kratkoročnim hartijama od vrednosti.

Kako je saopštila američka komisija za hartije od vrednosti (SEC), američka društvena mreža Fejsbuk najavila je da će u prvom kvartalu 2017. godine početi sa otkupom svojih deonica u vrednosti od šest milijardi dolara.

Odbor direktora Fejsbuka je dao "zeleno svetlo" za realizaciju programa otkupa akcija klase "A", prenosi američka televizijska mreža Si-En-Bi-Si.

Program otkupa akcija će početi da se realizuje u prvom tromesečju 2017. godine i nema fiksni datum isteka, navodi se u saopštenju te kompanije.

Vest o prvom ikada Fejsbukovom otkupu sopstvenih akcija prouzrokovala je skok deonica te kompanije za više od 1,0 odsto.

Kako ocenjuje portal Biznis insajder, nije uobičajeno za tehnološke kompanije, kao što je Fejsbuk, da vraćaju novac akcionarima kroz otkup ili dividende, jer obično preferiraju da troše novac na mogućnosti rasta.

Akcije Fejsbuka su ranije ovog meseca pale za više od 8,0 odsto, nakon što je upozorio investitore da će stope rasta prihoda pasti u narednim kvartalima i da će 2017. godina biti "jedna agresivna investiciona godina".

I. P.

#Akcija

#Ekonomija

#Facebook

'