AKTUELNO

Mark Zakerberg i rukovodstvo kompanije Meta jasno stavljaju do znanja da je nadmetanje sa TikTok-om njihov prioritet, a sada je poznato više detalja o tome kako to nameravaju da urade.

Facebook radi na velikom redizajn glavnog fida koji bi značajno isticao preporučeni sadržaj, kreatore i ljude koje korisnik ne prati.

Prema rečima prvog čoveka zaduženog za Facebook aplikaciju u Meti, Toma Alisona, cilj je prebacivanje Facebook-a na "Discovery Engine". koji bi se u velikoj meri oslanjao na preporuke, nešto slično "For you" fidu kakav ima TikTok.

Preporuke bi uglavnom dolazile od "nepovezanog" sadržaja uključujući Reels, a korisnici bi videli manje objava prijatelja i članova porodice u svojim fidovima. Plan podrazumeva i vraćanje inboxa Messengera u aplikaciju Facebooka kako bi se korisnici ohrabrili da dele više sadržaja iz navedenog "Discovery Engine-a".

Koliko će kompaniji Meta biti potrebno vremena da implementira ove promene, zasad nije poznato. Međutim, neke slične promene se već događaju na Instagramu.

Ovo nije prvi put da su zvaničnici Mete nagovestili velike promene Facebook aplikacije niti je ovo prvi put da čujemo za "Discovery Engine".

Zakerberg je u aprilu rekao da je kompanija usred "velike promene" koja će promeniti dinamiku fida kako bi isticala preporučeni sadržaj koji će određivati veštačka inteligencija u skladu sa interesovanjima korisnika.

Kako će sve to izgledati, ostaje da vidimo.