AKTUELNO

Srpska pamet dominirala je Parizom.

Pinkov razvojno-istraživački centar (PR-DC) izlaže svoje dronove iz IKA serije u Parizu, na najvećoj vojnoj izložbi-sajmu "Eurosatory", koji je otvorio francuski predsednik Makron, a koji se održava od 13. juna do 17. juna ove godine.

Vlasnik ružičaste imperije, Željko Mitrović, pridružio se u Parizu - Milošu Petrašinoviću, glavnom inženjeru PR-DCa, i ostatku PR-DC tima na najvećem sajmu vojne opreme i tehnike na svetu i tim povodom je rekao:

"Na najvećem sajmu vojne opreme i tehnike na svetu, koji se odigrava ovde u Parizu - okupilo se 1800 izlagača i oko 250 delegacija. Kod nas je do sada bilo oko 30 delegacija i veoma smi zadovoljni jer barem trećina njih je iskazala želju i potrebu za nabavkom naših bespilotnih letelica. Na sajmu se nalaze barem pedesetak kompanija koja se bave proizvodnjom bespilotnih letelica i od toga deset u našoj kategoriji. Sa ponosom mogu da kažem da mi po odnosu cene i kvaliteta možemo se svrstati u jednu od pet kompanija u ovoj kategoriji i veoma sam zbog toga zadovoljan. Ono što je problem, što mi ne možemo da primamo više narudžbine za isporuku dronova, jer nemamo dovoljno proizvodnih kapaciteta u Srbiji. Te kapacitete moramo ubrzo proširiti, jer imamo potpisanih predugovora za skoro 2000 letelica. Ti predugovori za manje od 60 dana prelaze u ugovore, što znači dok to ne isporučimo - nećemo moći dalje da proizvodimo. To znači da bi tek 2024 bi mogli da isporučujemo nove kontigente letelica."

Koliki god da si kapaciteti PR-DCa, tržište je jako veliko i svetsko tržište bespilotnih letelica raste iz dana u dan. Mitrović je, kako kaže, već sada zadovoljan - jer se već sada vidi da će rast u narednih pet godina biti ogroman.

Autor: S.P.

#Dron

#Ika

#PR-DC

#Pariz

#Sajan naoružanja

#dronovi

#Željko Mitrović