AKTUELNO

U Srbiji je zakonski kažnjivo prevoziti decu mlađu od 12 godina na prednjem sedištu vozila, a posebna bezbednosna sedišta obavezna su za decu visine do 135 centimetara.

Aktuelni Pravilnik o bezbednosnim sedištima, kojim se propisuje način prevoženja dece u bezbednosnom sedištu i uslovi koje ovo sedište mora da ispunjava kada se upotrebljava u motornom vozilu, objavljen je u Službenom glasniku 23. oktobra 2017. godine.

Bezbednosna dečja auto-sedišta smanjuju rizik od povreda dece i do 70 procenata. Nažalost, istraživanja pokazuju da mali broj ljudi, tek nešto više od 10 odsto, poštuje ove odredbe Zakona. Cene auto-sedišta na našem tržištu su veoma šarolike i kreću se od 3.000 pa do 50.000 dinara.

Korišćenjem sedišta deca se od malih nogu navikavaju na sigurnosni pojas i na činjenicu da u autu treba da sede i budu vezana, a ne da stoje između prednjih sedišta dok se vozilo kreće.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

U bezbednosno sedište moraju sva deca visine do 135 centimetara, a u pojedinim evropskim zemljama propisano je i da je ta visina najmanje 150 centimetara.

U slučaju sudara, pri brzini kretanja automobila od 50 km/h, usled inercije, ljudsko telo postaje teže i do 20 puta. Posledica toga je da roditelj koji drži u rukama dete, recimo težine 5 kg, u takvoj situaciji sigurno neće moći da ga zadrži u naručju, jer će dete u deliću sekunde postati teško 100 kg a posledice mogu da budu tragične.

Kazna za nekorišćenje odgovarajućeg auto-sedišta iznosi 5.000 dinara. Ukoliko se dete mlađe od 12 godina prevozi u krilu na prednjem sedištu, predviđena je kazna između 20.000 i 40.000 dinara. Za taj prekršaj je predviđeno i 5 do 7 kaznenih poena. Najveća kazna, u iznosu od minimum 15 dana zatvora ili u novčanom iznosu od 100.000 – 120.000 dinara, predviđena je ukoliko se dete mlađe od 12 godina prevozi na mestu koje nije predviđeno za sedenje.