AKTUELNO

Najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask novi je vlasnik kompanije "Tviter". On je u ponedeljak potvrdio da je postignut dogovor da za 44 milijarde dolara preuzme kontrolu nad ovom društvenom mrežom koja ima više od 200 miliona korisnika.

Iz "Tvitera" je saopšteno da je transakciju jednoglasno odobrio Upravni odbor i da se potpuno preuzimanje očekuje do kraja 2022. godine.

Time vlasnik "Tesle" i "Spejs Eksa", koji na "Tviteru" ima više od 84 miliona pratilaca, staje na čelo kompanije koju je kritikovao, često tvrdeći da ne dostiže pun potencijal kada je reč o slobodi govora.

Upravo je ona bila glavna tema njegovog prvog tvita nakon što je potvrdio kupovinu.

- Sloboda govora je osnova funkcionalne demokratije, a "Tviter" je digitalni trg na kojem se raspravlja o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost čovečanstva. "Tviter" ima ogroman potencijal i radujem se saradnji sa kompanijom i korisnicima kako bismo taj potencijal otključali - napisao je milijarder.

Još nije jasno šta će Maskovo preuzimanje kompanije značiti za korisnike. Milijarder je već predložio nekoliko promena, pre svega ublažavanje ograničenja sadržaja, brisanje svih automatizovanih naloga i "botova", kao i udaljavanje od modela zarade zasnovanog na reklamama.

Mask je obelodanio svoje namere 4. aprila, kada je otkrio da je sa 9,2 odsto udela postao najveći akcionar "Tvitera". Deset dana kasnije, zvanično je dao ponudu za preuzimanje 100 odsto akcija kompanije, po ceni od 54,2 dolara po akciji. Iako je prvo naišao na protivljenje akcionara, ono je splasnulo kada je saopštio da će dati 21 milijardu dolara sopstvenog novca za kupovinu po ukupnoj ceni od 44 milijarde, ali i da je obezbedio finansiranje od strane "Morgan Stenlija" i drugih velikih finansijskih institucija.

NJegova najava pokrenula je svojevrsnu histeriju na samom "Tviteru" zbog spekulacija da li će poznatim ličnostima vratiti ranije uklonjene naloge zbog kršenja smernica ove društvene mreže, uključujući i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, "proteranog" 2021. godine, zbog navodnog podsticanja na nerede u Vašingtonu. Zato su pobornici "sigurnog prostora" na "Tviteru" pretili da će izbrisati svoje naloge i zauvek napustiti ovu mrežu.

- Nadam se da će čak i moji najveći kritičari nastaviti da koriste "Tviter", zato što je upravo to sloboda govora - istakao je Mask posle potvrde da će preuzeti kompaniju.

Tramp je pak izjavio u ponedeljak da se neće baviti "Tviterom" čak i ako mu bude vraćen nalog.

- Nadam se da će Ilon kupiti "Tviter" zato što će ga poboljšati i zato što je on dobar čovek. Ali ja ću ostati na "Istini" (Truth) - rekao je bivši američki lider, potvrđujući posvećenost sopstvenoj startap društvenoj mreži Truth Social.

Pitanje slobode govora na "Tviteru" i povratka "nepoželjnih" izazvalo je i pažnju Bele kuće. DŽen Saki, portparolka predsednika SAD DŽozefa Bajdena, kazala je da je, bez obzira na to ko je "Tviterov" vlasnik, "predsednik Bajden već dugo zabrinut zbog moći velikih društvenih mreža i platformi". Elizabet Voren, senatorka iz redova demokrata, nazvala je Maskov potez "opasnim po američku demokratiju".

- Milijarderi poput Ilona Maska igraju po sopstvenim pravilima i akumuliraju moć za sopstvenu korist - napisala je ona na "Tviteru".

Kupovinu je komentarisao i bivši ruski predsednik, sada zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev. On tvrdi da preuzimanje neće dovesti do veće demokratičnosti na "Tviteru", pošto vlasnici društvenih mreža ne određuju pravila.

- Nikakva čudesna transformacija neće se desiti na "Tviteru". Ta mreže neće postati više demokratična, osim ako ne napusti američku jurisdikciju - rekao je Medvedev.

Maskovo preuzimanje "Tvitera" pozdravio je suosnivač te kompanije DŽek Dorsi, rekavši da je ta društvena mreža dugo bila njegov "veliki problem" i da je "žalio jer je 'Tviter' u vlasništvu Volstrita".

- Preoteti "Tviter" od Volstrita ispravan je prvi korak. niko ne treba da bude vlasnik niti da uređuje "Tviter". Želim da bude javno dobro, a ne kompanija. Ilon je jedinstveno rešenje za taj problem, i verujem u njega - napisao je Dorsi, koji će od ove kupovine zaraditi 978 miliona dolara.

ŠALA PA ISTINA

Maskovi stari tvitovi iz 2017, kada je u šali najavljivao da će kupiti kompaniju, ponovo su postali aktuelni.

- Volim "Tviter" - kratko je napisao Mask, na šta mu je novinar Dejv Smit poručio da kupi kompaniju.

- Koliko košta - u šali je odgovorio Mask.

Smit je posle vesti da je Mask kupio kompaniju u šali napisao da ga "ovaj razgovor i dalje proganja".

KUPUJE I UDEO U "MINAKVI"?

Kompanija "Tesla motors" Ilona Maska obratila se novosadskom proizvođaču mineralne vode "Minakva" sa zahtevom za saradnju koja bi uključila i akviziciju jednog dela ove kompanije - izjavila je u utorak Tatjana Malbaša iz "Minakve".

- Interesovanje za saradnju iskazano je pisanim putem i ovu ponudu ćemo ozbiljno razmotriti. Spremaju se uzorci vode koji će biti poslati kompaniji "Tesla motors". Osim "Minakve", kompanija Ilona Maska kontaktirala je sa još nekoliko kompanija u Evropi koje imaju vodu sa prirodnim jodom, a više detalja biće poznato za nekoliko nedelja.