AKTUELNO

Ilon Mask nije neko ko gubi vreme.

Dan nakon što je postao najveći akcionar Tvitera, kupivši 9,2 odsto akcija za 2,9 milijardi dolara, juče je ušao u odbor gde će imati uticaj na strategiju i pravac kompanije.

Ilon Mask je vešt poslovni čovek kome kontroverza nije strana, tako da ovu društvenu mrežu narednih meseci vrlo verovatno čekaju veći potresi.

Tviter je osvojio svet 2006. godine, ali je od tada bio izložen kritikama zbog svoje levičarske politike i zabrane političkih ličnosti.

Brus Dejzli, bivši potpredsednik Tvitera rekao je da je "Tviter u poslednjih deset godina imao lošije cene akcija od drugih tehnoloških kompanija. Zbog toga ostao otvoren" za upade sa strane.

Mask je u utorak pokazao mišiće, pitavši svojih 80 miliona pratilaca da glasaju o tome da li bi trebalo da postoji dugme za uređivanje na platformi – na veliko zgražanje novog izvršnog direktora Tvitera Paraga Agravala.

Skoro tri četvrtine od preko 3 miliona ispitanika glasalo je za "za“, nateravši Agravala da tvituje: "Posledice ove ankete će biti važne. Molimo vas da pažljivo glasate. Dugme za editovanje bi dalo korisnicima nekoliko sekundi da promene poruku – čemu se Tviter tradicionalno protivio".

Ubrzo potom, Tviter je saopštio da će dodati "edit dugme".

Iako je Agraval je poželeo dobrodošlicu Masku u odbor, njih dvojica imaju burnu istoriju.

U decembru je šef Tesle i Spejs Iksa uporedio šefa Tvitera sa bivšim diktatorom Sovjetskog Saveza Josifom Staljinom.

Analitičari spekulišu da bi Mask mogao da ga zameni na čelu popularne društvene mreže.

"Trebala bi mu podrška odbora, ali bi njegov prvi potez mogao biti dovođenje svog momka. Kakva bi to bila izjava", rekao je Mejlu Ras Šo, osnivač Tek London advokata.

Nil Vilson iz Marketsa veruje da Agravala, koji je u novembru postavljen za izvršnog direktora, čeka težak posao jer Mask sebe vidi kao de fakto šefa kompanije.

"Ono što je jasno jeste da Mask već misli da vodi Tviter“, rekao je Vilson. "Agraval će morati da se pozabavi ovim."

Debata se vodi o tome u kom pravcu će Mask odvesti Tviter, a on sam je bio žestoko kritičan prema njihovom pristupu slobodi govora – i čak je razmatrao formiranje sopstvene platforme.

Mnogi smatraju da Mask želi da vrati sajt u svoje rane libertarijanske dane. Postoje čak i sugestije da bi Mask mogao da zatraži da se ukine zabrana Donalda Trampa, koji je izbačen sa Tvitera posle upada njegovih pristalica u Kapitol 6. januara 2021.

Erol Veber, koji je kandidat Republikanske stranke u Kaliforniji, napisao je na Tviteru: "Vreme je da ovoj platformi vratimo njen stari sjaj. Prvi korak – vratite predsednika Trampa! Drugi korak – dajte svima kojima je zabranjen pristup drugu šansu. Treći korak – okončati sve oblike političke i druge cenzure".

Mask je sebe opisao kao "pola demokratu, pola republikanca“. Mnogi posmatrači ga vide kao socijalno liberalnog, ali fiskalno konzervativnog pojedinca koji javno puši marihuanu i pleše na poslovnim događajima.

Ranije je napadao demokrate kao što je Berni Sanders zbog visokih poreza za korporacije i bogate pojedince. Prošle godine Mask je rekao da će premestiti Teslino sedište iz Kalifornije u Teksas, navodeći kao razlog niže poreze.

Donirao je i republikanskoj i demokratskoj stranci. "On je desnica po mnogim pitanjima, naročito poreskim. Tviter je levi centar. Ali biće mnogo različitih političkih stavova među najvišim rukovodiocima Tvitera", rekao je Šo.

Jedno je sigurno – Maskovi stavovi će biti vrlo jasno izneti.

Mask je najveći investitor sa 9,2 odsto udela u Tviteru, kupivši oko 73,5 miliona akcija čija je cena ubrzo potom skočila. Nakon što se pridružio odboru, Mask je pristao da ne povećava svoj udeo za više od 15 odsto do 2024. godine, ali tehnološki stručnjaci veruju da je njegov cilj da potpuno poseduje kompaniju.

Vilson smatra da Maska nerviraju Tviter algoritmi, cenzura i da želi to da promeni. "On će dati ponudu u narednih nekoliko godina", rekao je.

Zanimljivo je da, slično Trampu, Mask ima odnos ambivalentan odnos sa Tviterom. Tvitovao je 2020. da su "zamenice glupost" stavši na žulj nebinarnim i trans osobama koje u svoje biografije na Tviteru stavljaju zamenice.

Muzičarka Kler Baučer, poznatija kao Grajms, koja sa Maskom ima dvoje dece, odgovorila je: "Volim te, ali molim te, isključi telefon. Ne mogu da podržavam mržnju. Molim te prestani sa ovim. Znam da ovo nije tvoje srce".

Par se od tada razišao.

Otac sedmoro dece, rođen u Južnoj Africi, takođe je uvučen u pravnu bitku da se oslobodi sporazuma koji je sklopio sa američkim regulatorima 2018. i da povrati kontrolu nad svojim tvitovima.

Sporazum ga primorava da svoje poruke o Tesli unapred odobri advokat kako bi izbegao kršenje pravila oko otkrivanja tržišno osetljivih informacija.

Mask je tvitovao da je obezbedio sredstva za prebacivanje Tesle u privatno vlasništvo po ceni od 425 dolara po akciji. Potom je 2018. britanskog speleologa koji je pomogao u spasavanju zarobljenih tajlandskih školaraca nazvao "pedo momkom“. Američki sudje 2019. utvrdio da Mask nije klevetao speleologa Vernona Ansvorta.

Kako će se sve ovo završiti niko ne može da predvideti, ali će narednih nekoliko meseci biti prilično zanimljivi.

Den Ajvs, analitičar u Vedbushu poručuje: "Sada je vreme da uzmemo kokice i posmatramo razvoj događaja u narednim mesecima sa Maskom u odboru".