AKTUELNO

Ovo može da utiče i na zdravlje ljudi.

Republički geodetski zavod (RGZ) upozorio je da se danas i sutra očekuje intenzivna solarno geomagnetska bura koja može da dovede do neregularnosti u radu satelitskih i komunikacionih sistema, elektro mreže i distributivnih sistema, mobilne telefonije, GPS tehnologija, radarskih i sistema za navigaciju. Sve ovo može da utiče i na zdravlje ljudi.

-To su sve geoefektivni uticaji solarnih i geomagnetskih bura na rad složenih tehničkih i tehnoloških sistema u radnoj i životnoj sredini, kao i različiti uticaji na ljudsku delatnost. Zbog toga je potrebno ovu najavu solarne i geomagnetske bure (oluje) koristiti kao meru upozorenja - piše u saopštenju RGZ-a.

Zavod je zato upozorio da je za vreme geomagnetske bure potrebno geomagnetska opservatorijska merenja izvoditi po posebnom režimu rada.

-Takođe su moguće neregularnosti ili smetnje u radu uređaja i instrumenata za praćenje geoprostornih podataka. Geoefektivnost solarne i geomagnetske bure može imati uticaja na promene meteoroloških parametara i na formiranje vremenskih prilika - piše u saopštenju.

Uz upozorenje da bioritmička, radna i fizička aktivnost meteoropata i hipersenzitivnih ljudi mora biti prilagođena situaciji, kao i da je potrebno pratiti uputstva i preporuke medicinskih ustanova i drugo, RGZ savetuje da je, kada se znaju kakvi se geomagnetski dani najavljuju, lakše pripremiti telo i dušu, "da tu uzburkanu magnetizaciju unesu i prenesu u naše živote".

Na sledećem linkovima možete pratiti aktivnosti gemagnetskog polja svim delovima sveta:

http://spaceweather.com

http://www.sidc.be/index.php

http://www.sidc.be/products/cactus/

http://www.sidc.be/products/flaremail/

#Oluja

#Srbija

'