AKTUELNO

Važni saveti za vozače tokom zime.

Zimski uslovi vožnje mogu biti rizični zbog snega i leda na putu. Iako je važno da ste spremni za zimsku vožnju, takođe je važno da vaš automobil bude spreman za izazov. Naredna 3 pravila vam mogu pomoći da vožnja po lošim vremenskim uslovima bude bezbedna.

Održavajte pritisak u gumama

Svaka promena temperature okoline od 10 stepeni, može značiti povećanje ili gubitak pritiska u gumama To znači da bi trebalo da redovno proveravate pritisak tokom zime i da po potrebi dopunite gume. Mnogi vozači se i dalje nemarno odnose i voze sa nedovoljno naduvanim gumama. Pojedini se sete da prekontrolišu pritisak tek kada je baš očigledno da se pneumatik ispumpao, čime se utiče na smanjenu bezbednost tokom vožnje. Mnogi zaboravljaju da nije samo “ćelava” guma faktor od kojeg vreba opasnost, već i ona koja nije napumpana kako propisi nalažu.

Foto: Tanjug/RINA

Odgovarajući pritisak za vaše pneumatike možete pronaći na natpisu za gume u dovratniku na bočnim vratima vozača ili u uputstvu za upotrebu vašeg vozila. Na samoj nalepnici se nalaze sledeći podaci:- Preporučena dimenzija pneumatika; Preporučeni pritisak pumpanja kada je guma hladna; Maksimalna opterećenja koja guma može da izdrži

Obratite pažnju jer su na nalepnici najčešče ispisane dve različite vrednosti preporučenog pritiska. Prva se odnosi na slučaj kada su “normalni” uslovi vožnje, a druga kada je vozilo opterećeno određenim brojem osoba ili dodatnim teškim teretom.

Sistem za praćenje pritiska u gumama ili TPMS služi da vas blagovremeno upozori na to da je pritisak u jednom ili više pneumatika vašeg automobila ispod preporučenog i da uslovi za vožnju više nisu bezbedni. Svrha ovih senzora je da pored čuvanja bezbednosti, sačuvaju i vaše gume od nepotrebnog habanja, kao i da ne dozvole veću potrošnju goriva do koje može doći u slučajevima kada je pritisak u gumama ispod preporučenog.

Kako promene temperature utiču na vožnju

Pre nego što izađete na dugu zimsku vožnju, proverite kako se temperature mogu promeniti dok ste napolju. Promena temperature može uticati i na vašu vuču i na sposobnost vožnje ako dođe do iznenadne promene za koju niste spremni.

Foto: Pixabay.com

Na primer, način na koji treba da vozite po vremenu od 0° je mnogo drugačiji od načina na koji možete da vozite po vremenu od 32°. Generalno imate bolju vuču na 0° nego na 32° zbog toga što površine postaju klizavije na zimskim temperaturama.

Važno imati pun rezervoar

Punite često gorivo! Čuvanje goriva u rezervoaru važnije je zimi nego leti. Zašto? Kao prvo, pun rezervoar smanjuje kondenzaciju, što može sprečiti zamrzavanje goriva. I ne samo to, već ako ste ikada zaglavljeni, vaš motor može biti jedina stvar koja će vas zagrejati dok ne stigne pomoć.