AKTUELNO

Ideja da upalite auto nekoliko minuta pre polaska kako bi se zagrejao donosi vam više štete nego koristi, evo i zašto!

Kada je napolju hladno, verovatno i vi, kao i mnogi, upalite auto da se zagreje na kratko pre nego što pođete. Time dajete vremena motoru i kabini da se zagreju, a plus je i dobro za motor, zar ne?

Zapravo, ne!

Zagrevanje motora pre polaska je u stvari loše za motor, a sajt Popular Mechanics piše da je to što ćete upaliti kola i odmah krenuti zapravo najbolji način da zagrejete motor. Plus, to će mu produžiti životni vek.

Razlog za ovu tvrdnju je u načinu rada savremenih motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Ako upalite kola i pustite da rade "u prazno" kako bi se zagrejala, koristiće dodatno gorivo u komori za sagorevanje, a može da stigne i do zidova cilindara. Pošto je beznin odličan rastvarač, previše goriva na zidovima cilindra će rastvoriti ulje kojima su obloženi, skraćujući životni vek ključnih komponenti.

Jasno, sedanje u hladna kola nije zabavno ni lepo, jer to što prethodno nećete zagrejati auto znači da ćete neko vreme voziti u hladnom.

Sada se verovatno pitate odakle uopšte ideja o zagrevanju motora pre vožnje, a evo odgovora. Prema pisanju USA Today, ova praksa potiče od upotrebe automobila sa karburatorima – ovaj sistem za isporuku goriva je zahtevao prethodno zagrevanje, ali kod automobila koji imaju elektronsko ubrizgavanje goriva, a ne karburator, ova praksa je zapravo štetna.

#Automobil

#Zima