AKTUELNO

Želite kožu u svom automobilu? Zbog toga nestaju šume Amazonska prašuma, poznata kao i pluća sveta, već godinama proizvodi više CO2 nego što ga apsorbuje.

Slikovito rečeno, pluća sveta su teško bolesna, a sve zbog deforestacije. Seča šuma je poprimila dramatične razmere, a licemerje onih koji prozivaju brazilske vlasti je posebna priča.

The New York Times je na tragu velike priče o tome da kožna sedištima u automobilima utiču na negativne procese u prašumama. Podaci brazilske vlade ukazuju na apetit za zemljištem u prirodnom rezervatu Jaci-Paraná. Prema brojkama, između januara 2018. i juna 2021. rančevi koji rade u Jaci-Paranái na nezakonito krčenoj zemlji su prodali najmanje 17.700 goveda srednjim rančevima. Kupci su bili dobavljači za tri velika proizvođača mesa, JBS, Marfrig i Minerva, prema državnim i korporativnim podacima, prenosi Revija HAK.

Castanheira Filho, lokalni trgovac koji je bio jedan od najvećih kupaca u Jaci-Paranái i direktan dobavljač sva tri velika proizvođača mesa. Prodaja mu je stvorila papirnati trag koji je prikrivao da stoka potiče s ilegalnih rančeva. Meso goveda se koristi u Brazilu i izvozi, a koža ide prema Meksiku i Evropi te završava i u automobilima, koje voze Italijani, Amerikanci, Nemci… Na ilegalne rančeve zbog kojih se krči prašuma za sada svi ćute…

Revizija koju su predvodili tužioci u državi Pará u kojoj je drugo najveće stado goveda u Amazoniji, otkrila je prošlog meseca da je JBS kupio 301.000 životinja između januara 2018. i juna 2019, što iznosi 32 posto njegovih kupovina u državi, od poljoprivrednih gazdinstava koja su prekršila obaveze sprečavanja nezakonite seče šuma.