AKTUELNO

Čitava priča oko propisa koji se odnose na postavljanje trougla nije ni malo jednostavna, pa ni iskusnije vozače često ne treba kriviti ako ne znaju sve propise...

Mnogi vozači ne koriste sigurnosni trougao uopšte ili ga ne koriste pravilno, što u nekim situacijama može da bude veoma opasno.

Naglašavamo da ne krivimo ni iskusnije vozače, kao ni one koji su tek dobili vozačku dozvolu, što ne znaju sve propise u vezi postavljanja sigurnosnog trougla. Čitava priča oko propisa po pitanju postavljanja trougla nije tako jednostavna, zato se sajt Polovni automobili pozabavio ovom temom kako bi je detaljnije objasnio vozačima.

Na kojoj udaljenosti od vozila se postavlja trougao?

Sigurnosni trougao postavlja se na kolovoz iza zaustavljenog vozila, na udaljenosti koja:

Pre nego što krenete da postavljate trougao, obavezno upalite sva četiri migavca - to je izuzetno važno, naročito kada je loša vidljivost.

Takođe podsećamo da obučete reflektujući prsluk pre nego što uopšte izađete iz automobila. Zato je vrlo korisno da prsluk bude u kabini, a ne u prtljažniku. I po Zakonu morate da ga nosite sve vreme dok se nalazite na kolovozu.

U kojim situacijama se postavlja trougao?

Zakon kaže sledeće - Vozač je dužan da motorno, odnosno priključno vozilo (osim motocikla bez bočnog sedišta i mopeda) koje je zaustavljeno na kolovozu obeleži sigurnosnim trouglom:

- 1) na putu van naselja, kao i na putu u naselju noću ili u uslovima smanjene vidljivosti kada je mesto na kome se vozilo zaustavlja nedovoljno osvetljeno,

- 2) kada je vozilo zaustavljeno na kolovozu na takvom mestu da vozači vozila koja se kreću istim smerom ne mogu ili teško mogu blagovremeno da ga uoče.

Ove dve tačke su jasno definisale u kojim situacijama treba da se postavlja sigurnosni trougao. Dakle - postavljati trougao u situacijama kada je jasno da postoji rizik da drugo vozilo naleti na vaše vozilo.

Međutim, postoji i tačka 3 koja mnogo preciznije definiše na kojim mestima mora da se postavi trougao, iako mnoge stavke ne deluju baš logično. Ipak, zakon je zakon, pa da savetujemo da ga poštujete, makar zbog saobraćajne kazne.

To je ova tačka (tačka 3) , a mi ćemo crvenim slovima naglasiti situacije koje smatramo najrizičnijim:

- 3) vozač je dužan da vozilo zaustavljeno na kolovozu obeleži trouglom kada je prinuđen da vozilo zaustavi na mestu ili delu puta određenom u Članu 66 ZOBS, a to su mesta na kojima je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje

Autor: