AKTUELNO

Šta vi mislite, kakva nas budućnost čeka?

U poslednjih 15 godina smo mogli na sopstvenoj koži da osetimo kako internet utiče na gotovo sve aspekte našeg života. Teško da smo mogli da pretpostavimo koliku će ulogu, na primer, u našim životima imati Fejsbuk, Tviter ili Jutjub. Međutim, šta nas čeka u budućnosti? Koliko će se internet promeniti u sledećih 15 godina i šta će te promene učiniti svetu u kom živimo? Evo šta kažu stručnjaci.

Foto: Pixabay.com

Za pet godina:

Erik Šmit iz "Gugla" je 2013. prognozirao da će "u narednih pet godina" internet postati dostupan svim stanovnicima planete.

Očekuje se da bi se ova tvrdnja mogla ispuniti, imajući u vidu globalni trend ubrzavanja internet-veze i nižih cena ovih usluga.

Pročitajte još: UOČITE IH DOK NE BUDE KASNO: Ovo su ČETIRI JASNA ZNAKA da je vaš računar zaražen VIRUSOM!

Osim kompjutera i smartfonova, eksperti očekuju da će u budućnosti i drugi uređaji - od veš-mašina do elektronskih brava - biti povezani na internet. To bi u praksi značilo da će, recimo, u frižideru postojati senzor koji će moći preko interneta da nam pošalje obaveštenje da nemamo puno mleka i da nas podseti da ga kupimo.

Foto: Pixabay.com

Za deset godina:

Dejvid Hjuz, jedan od pionira interneta u jednom svom tekstu je prognozirao kako će za deset godina internet igrati toliku ulogu u životu ljudi, da će oni formirati svoje digitalne "nacije" na osnovu interesovanja koja dele sa drugim korisnicima ove globalne mreže.

Ovakav razvoj događaja bi mogao znatno da smanji ulogu tradicionalnog koncepta države i njenog uticaja na građane.

Pročitajte još: OPREZ! Ako vam stigne OVAKVA poruka na WhatsApp, možete da OSTANETE BEZ NOVCA!

Široka rasprostranjenost mreže bi mogla da dovede i do stvaranja društva u kom ima više empatije. Profesorka Nikol Elison sa Univerziteta Mičigen predviđa kako će, zbog interneta, ljudi iz razvijenih zemalja bolje upoznati užasne uslove u kojima žive oni iz siromašnijih krajeva, pa će ih to inspirisati da se više posvete smišljanju rešenja za njihove probleme.

Foto: Pixabay.com

Za petnaest godina:

Internet će u potpunosti promeniti način na koji deca uče. Nastavnici će u virtuelnim školama učenicima davati informacije koje su im neophodne, a ovakav vid učenja će nastavnicima dati mogućnost da lekcije prilagode primereno ličnim afinititetima učenika.

Osim toga, do tada možda Zemlja neće biti jedini izvor informacija. Prema nekim prognozama, do 2030. bi mogla biti uspostavljena internet veza sa Marsom. Ako vam ovo zvuči kao naučna fantastika, imajte na umu da NASA trenutno radi na planiranju interplanetarnih internet konekcija, a da je Sunita Vilijams, astronautkinja sa Međunarodne svemirske stanice 2012. godine u jednom testu iz svemira upravljala robotom koji se nalazio na površini Zemlje, u Nemačkoj.

#Internet

#Mobilni telefon

#Stručnjaci

'