AKTUELNO

Prekid u radu Fejsbuka i njegovih aplikacija Instagrama i Vocapa koštala je kompaniju 164.000 dolara po minutu prihoda, dok je pad akcija izbrisao tržišnu kapitalizaciju za više od 40 milijardi dolara.

Lično je to Marka Zakerberga koštalo otprilike 6 milijardi dolara.

Fejsbuk je izgubio novac na više načina sinoć popodne, kada je gigant društvenih mreža pogođen nezapamćenim prekidom koji je trajao otprilike šest sati.

Akcije Fejsbuka (-4,89%), već su bile pale ranije ujutro nakon intervjua koji je u nedelju uveče emitovan sa bišom radnicom Frances Haugen. Ona je tvrdila da kompanija stavlja profit iznad sigurnosti kada je u pitanju govor mržnje i široko rasprostranjene dezinformacije, te da obmanjuje investitore kako se nosi sa problemima.

Foto: Tanjug AP/Andrew Harnik

Zatim, otprilike u 11.40 po istočnom vremenu, Fejsbuk je počeo da nestaje, korisnici su izgubili pristup svim svojim veb stranicama, kao i Instagramu i Vocapu, odnosno svojim alatima za internu komunikaciju. Više od šest sati kasnije, servisi su počeli da se vraćaju u život.

Iako se činilo da je prekid završen, posledice nisu. Evo prvih podataka o prekidu i tome koliko bi on mogao da košta:

- Downdetector, koji prati slična dešavanja, objavio je da je ovaj zastoj bio bez presedana. U postu na blogu, glavni tehnološki direktor matične kompanije rekao je da je pratio više od 14 miliona izveštaja o problemima koji su proizašli iz ovog prekida.

Na osnovu prihoda kompanije Fejsbuk iz 2020. godine od 85,97 milijardi dolara, sinoćni haos koštao je kompaniju u proseku 163. 565 dolara svakog minuta, što je otprilike 60 miliona dolara ako se pogleda celih 6 sati zastoja.

Dalje, akcije FB su pale za 4,9%, što znači 47,3 milijarde dolara gubitka tržišne kapitalizacije.

Osnivač i izvršni direktor Mark Zakerberg, koji poseduje 14% udela u kompaniji, izgubio je samo za jedan dan oko 6 milijardi dolara, čime je pao sa pete Forbsove liste najbogatijih ljudi.

Klub kompanija koje vrede bilion dolara, mogle bi tako da oduzmu članstvo Fejsbuku. U tu grupu, podsetimo, američki gigatn ušao je zajedno sa Eplom, Majkrosoftom, Amazonom i Alfabetom.

Trenutno, procena je da vredi oko 919,79 milijardi dolara.