AKTUELNO

Proizvođači čipova iako vagaju kako će proizvodnja teći, saglasni su u jednom - nestašica će trajati!

Trenutna nestašica čipova stavila je ne samo tržište računara, nego i mobilnih telefona i automobila na ivicu izdržljivosti.

Širom različitih industrija došlo je do kašnjenja isporuka uređaja, do nestašica, ali i značajnog povećanja cena, koje je najviše bilo vidljivo u gejming industriji dodatno, zbog činjenice da kripto rudari koriste grafičke karte za kopanje Bitcoin i drugih kriptovaluta.

STMicro kompanija, jedan od proizvođača komponenti za čipove, smatra da će nestašica trajati duže od 2022. godine i da će se preliti i na prvi deo 2023.

I IBM i TSMC se slažu da će se stvari vratiti u normalu, ali ne pre kraja 2022. godine ili početkom godine nakon te, što je kasnije potvrdio i Intel najavom svoje nove linije čipova, koja kreće ka tržištu tek od tog perioda.

Agencija Reuters objavila je da će se situacija sa čipovima polako normalizovati tokom 2022. godine, da bi se sve ispeglalo do polovine 2023. kada bi trebalo da potekne uobičajena proizvodnja.

U intervjuu datom pomenutoj agenciji direktor STMicro kompanije, Žan Mark Šeri, se osvrće na ozbiljnost situacije, napominjući da "to nije kao u prošlosti, kad su svi čekali da Microsoft objavi novi operativni sistem koji će povećati potražnju za velikim količinama računara" i objašnjava: "Ono što imamo je globalni pomak i problem".

Kao igrači i proizvođači računara, previše smo svesni poteškoća pri kupovini komponenata trenutno. Srećom, čini se da su proizvođači poluprovodnika barem usaglašeni kada će nestašica nestati u potpunosti. Da li će to zaista biti tako? Teško je reći, a tržište je, kako smo konstatovali, prilično krhko.

#Kompjuter

#čipovi