AKTUELNO

Sve je veći broj korisnika širom sveta koji prijavljuju da Google Pixel 3 i 3 XL telefoni potpuno prestaju da rade nakon najnovijeg ažuriranja koje je Google objavio.

Ovaj problem počeo je da se pojavljuje pre nekoliko meseci, kada su korisnici primetili da pomenuti telefoni prestaju da rade, nakon što im je bila uključena opcija da se ažuriranja automatski obavljaju noću (Overnight update). Sa sve većim brojem korisnika koji su pogođeni ovim problemom, a bez rešenja na vidiku, ovo postaje stvar koja izmiče kontroli.

Većina bez garancije, popravka preko 350 dolara

Google Pixel 3 i 3 XL su telefoni koji su se pojavili krajem 2018. godine, tako da je većini korisnika istekla garancija, a nakon što telefon prestane da radi, ne postoji način da ga oporavite, zajedno sa podacima na njemu. Da stvar bude gora, većina korisnika kojima se ovo desilo su kontaktirali Google podršku, ali nisu dobili nikakvo rešenje osim da skoknu do servisa i da ponesu 350+ dolara, koliko će koštati da konstatuju smrt vašeg uređaja i pošalju vam novi.

Korisnici na forumima, Reddit mreži i drugim društvenim mrežama su besni, jer su njihovi telefoni prestali da rade preko noći. Bukvalno. Bez ikakve prethodne najave da bi neko ažuriranje moglo da bude problematično, Pixel 3 i 3 XL telefoni upadaju u Qualcomm Emergency Download (EDL) režim, koji vam onemogućava da instalirate novi ROM, niti da uđete u bootloader ili pristupite svojim podacima.

Uzrok problema se samo nagađa

Da stvar bude gora, korisnici ne mogu da podnesu izveštaj o problemu sa svog telefona, jer nakon EDL režima, ne postoji način da “probudite” svoj telefon. EDL režim se veoma retko koristi kada se ubacuju novi ROM-ovi u Android, ali on suštinski služi kao režim za oporavak, koji se nalazi na nižem nivou od Android Boot i režima za oporavak (Recovery) koji se najčešće koriste kada se ubacuje novi ROM u telefon.

Neki korisnici smatraju da je problem bezbednosna ispravka koja je napravila problem u softveru, dok drugi kažu da je hardverska greška u korenu problema. Bez zvanične izjave matične kompanije još uvek ne možemo da znamo šta je problem sa Pixel telefonima, što nikako ne pomaže korisnicima koji sada imaju neupotrebljiv uređaj umesto do juče funkcionalnog telefona.

Držite Power taster dok vas ne zaboli prst

Pored ovog, drugi korisnici prijavljuju probleme koji se manifestuju kao stalno zamrzavanje telefona, ekran koji ni ne reaguje na komande i koji se isključuje, a rešenje problema je držanje Power tastera duže od 40 sekundi, nakon čega telefon proradi. Ukoliko imate Google Pixel 3 i li 3 XL topla je preporuka da do daljnjeg potpuno isključite ažuriranja, bar dok ne vidimo da li će Google ponuditi bilo kakvo rešenje za ovaj problem.

#Google Pixel