AKTUELNO

Ako se sećate pre nekoliko godina Apple je bio u problemu jer je otkriveno da obara performanse starih modela kako bi se navodno štedela baterija. Međutim, ako ste u Francuskoj, ovo ne važi i vaš stari telefon radiće brže.

Prema izveštajima korisnika iz Kine, sve što treba da uradite sa iPhone telefonima stare generacije je da odete u podešavanja i odaberete Francusku kao region. Nakon toga performanse će vam se pojačati, a utisak u radu će biti vidno bolji.

Razlog zbog kojeg se ovo dešava je taj što je Apple kažnjen u Francuskoj kada je otkrivena praksa da se smanjuje frekvencija rada procesora. Od tada je Apple vrlo pažljiv kada su u pitanju iPhone performanse u toj zemlji.

Francuska je izuzetak

Da podsetimo, Apple praksa smanjivanja brzine zarad očuvanja baterije uzrokovala je da su telefoni preko noći postajali osetno sporiji. Apple je nakon toga dobio lepu kaznu u Francuskoj uz naredbu da to više ne sme da radi, a slično se dogodilo i u drugim regionima.

Primera radi, Apple u Kini nije platio nikakvu kaznu, ali su morali da uvedu pravilo smanjenja cene za zamenske baterije. Pored toga, Apple je morao da doda opciju provera “zdravlja” baterije u samom sistemu, tako da korisnici mogu sami da prate stanje svoje baterije. Korisnici su mislili da nakon ovoga Apple neće smanjivati performanse svojih telefona, ali izgleda da nisu bili u pravu.

Pojedini korisnici su samom promenom regiona dobili razlike u performansama, posebno na starijim telefonima (iPhone 6, 7 i 8). Međutim, ukoliko test napravite na telefonu najnovije generacije videćete da razlike nema, što znači da Apple još uvek nije uveo pravilo obaranja radnih frekvencija za svoje nove modele.

Za testove su korišćeni Antutu i GeekBench 5 testovi, a korisnici kažu da postoje i značajne razlike u performansama prilikom svakodnevnog korišćenja.

#iPhone