AKTUELNO

To je 10 milijardi dolara od Google-a, 20 milijardi od Microsofta i 0 milijardi od Apple-a.

Nakon sastanka sa predsednikom Džoom Bajdenom, Google i Microsoft obećali su da će u narednih pet godina uložiti ukupno 30 milijardi dolara u napredak sajber bezbednosti. Google je obećao 10 milijardi dolara, dok je Microsoft obećao 20 milijardi dolara.

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella na Twitteru je rekla da će 150 miliona dolara od tog novca biti iskorišteno za proširenje Microsoftove mreže za obuku i pomoć američkim vladinim agencijama u nadogradnji njihovih digitalnih sigurnosnih sistema.

Bela kuća je opisala tu posebnu investiciju na sledeći način: "Microsoft ... će odmah staviti na raspolaganje 150 miliona dolara tehničkih usluga kako bi pomogao saveznim, državnim i lokalnim vlastima u poboljšanju bezbednosne zaštite, i proširiće partnerstva sa fakultetima u zajednici i neprofitnim organizacijama za obuka o sajber bezbednosti."

Google će se u međuvremenu usredsrediti na proširenje strateškog pristupa bezbednosnom "zero-trust" modelu, obezbeđivanje lanca snabdevanja softverom, izgradnju bezbednosti otvorenog koda i pružanje više mogućnosti za obuke Amerikancima. Konkretno, Google je rekao da će pomoći 100.000 Amerikanaca u naredne tri godine da steknu Google sertifikate o karijeri u poljima sajber bezbednosti.

Predsednik Biden se sastao sa tehnološkim kompanijama i liderima sajber bezbednosti koji su razgovarali o pretnjama poput nedavnog napada na američku softversku kompaniju SolarWinds i o tome kako SAD mogu bolje da odbrane svoje digitalne sisteme. Pored finansijske infuzije Google-a i Microsofta, Apple će uspostaviti nove, široko rasprostranjene protokole u ​​lancu snabdevanja u ime čvršće bezbednosti, a Amazon će besplatno ponuditi svoju internu obuku o sajber bezbednosti javnosti. Druge organizacije, uključujući IBM, Girls Who Code i Code.org, napravile su planove za proširenje odbrane od sajber bezbednosti za vladu, društvo i industriju.

#Google

#Microsoft