AKTUELNO

Zbog velike emisije metana i činjenice da je taj gas 10 do 20 puta štetniji od ugljen-dioksida, krave su označene kao veliki zagađivači i pokretači klimatskih promena.

Kao širom sveta veoma rasprostranjene domaće životinje krave su se našle na udaru zbog računice da svaka od njih oslobodi preko 100 kilograma metana godišnje.

Zbog tolike emisije i činjenice da je metan gas koji je 10 do 20 puta štetniji od ugljen-dioksida, krave su označene kao veliki zagađivači i pokretači klimatskih promena. Tako, prema nalazima nekih studija, držanje velikih goveda skoro da šteti klimi više od drumskog saobraćaja.

Međutim, poređenje sa automobilima nije baš sasvim pravedno, pošto se kravama u ukupan "bilans" računaju i štetni gasovi koji se naprave kasnije, u proizvodnji mleka i mesa ili prilikom pravljenja đubriva.

Sa druge strane, kod automobila se računa samo ono što izbace iz auspuha, ali ne i štetni gasovi u fabričkim halama automobilskih koncerna ili oni koji se oslobode prilikom izgradnje i održavanja puteva, prenose Automobili.ba.

Prema takvoj računici, u Nemačkoj saobraćaj čini 19 odsto emisije štetnih gasova, a probavni trakt krave svega oko tri odsto.

Autor: