AKTUELNO

Ubrzajte Android telefon u dva brza koraka!

Ako vam telefon radi sporije, teže i treba mu više vremena za izvršavanje uobičajenih stvari - vreme je da obrišete Cache podatke.

Prema istraživanju HONOR kompanije, većina Android telefona uspori preko 36% tokom 36 meseci korišćenja, što je zaista veliko smanjenje performansi, koje se dešava najviše zbog neoptimizovanog sistema i aplikacija i igara za Android, koje jesu napravljene tako da (bespotrebno ili ne) gomilaju podatke u pozadini.

Android telefoni, bez obzira na svoju cenu, retko su u stanju da se izbore sa podacima u pozadini raznih aplikacija i drugih stvari u svom sistemu.

Mali broj proizvođača primenjuje optimizaciju sistema tako da ona uklanja različite ostatke podataka i uopšte podatke koje ne koristi iz svog sistema - zato to morate da uradite vi sami. Ostaci podataka i nepotrebni podaci nalaze se u CACHE memoriji. Ovu memoriju posmatrajte kao deo memorije rezervisan za privremene podatke, koji aplikacijama pomažu da se učitavaju brže, a vama nude opciju da, recimo ne upisujete lozinku i korisničko ime svaki put kad se priključujete na neku društvenu mrežu ili onlajn servis.

Ako koristite Chrome browser ispratite sledeće korake da biste ispraznili Cache memoriju pregledača (pišemo na engleskom, jer je putanja slična i za neki drugi browser na Android uređaju):

U Chrome pregledaču u gornjem desnom uglu kliknite na tri vertikalne tačke

Kliknite na Settings

Odaberite Privacy and Security iz menija

Pronađite Clear browsing data i podesite Time Range tj. vremenski okvir iz kojeg želite da ibacite sve keširane podatke.

Kliknite na Clear data i to je to.

Prilikom brisanja Cache memorije nemojte obuhvatiti Browsing history i Cookies and site data, jer ćete onda na svaki sajt morati da se upišete opet, a izgubićete i listu svih posećenih sajtova.

Sada kad ste očistili browser podatke vreme je da se “bacite“ na čišćenje Android sistema.

Kao i u slučaju internet pregledača samo ispratite par koraka i nepotrebni podaci će brzo biti očišćeni. Evo kako da očistite Cache Android sistema:

Uđite u Settings

Kliknite na Storage

Uđite u Other Apps

Omogućite pregled aplikacija u listi po količini memorije koju koriste

Odaberite aplikaciju čiji Cache želite da očistite i

Kliknite na Clear Cache.

Ne zaboravite da će aplikacije i pregledač interneta čim ispraznite Cache početi da pune tu memoriju novim podacima, pa uradite iste stvari svakih nekoliko nedelja.

Ako vaš uređaj ima opciju za automatsko uklanjanje Cache podataka - aktivirajte je, ali nemojte da zaboravite da izuzmete podatke koji će vam trebati za prijatniji nastavak korišćenja telefona. Tu mislimo na Browsing history i Cookies and site data.

#Cache memorija