AKTUELNO

Izvršni direktor Tesle Elon Musk kaže da njegova kompanija radi na humanoidnom robotu i da će izgraditi prototip "negde u toku sledeće godine".

Musk, koji je više puta govorio o svojim strahovima od odmetnute veštačke inteligencije, rekao je da je Tesla robot "namenjen da bude prijateljski nastrojen", kao i da Tesla projektuje robota na "mehaničkom nivou" tako da “možete da pobegnete od njega, a najverovatnije ga i nadjačate". Očekuje se da bude 5 stopa i 8 inča visok što je malo više od 172cm, težak 56 kilograma i imaće ekran umesto lica. Kodno ime za robota unutar kompanije je "Optimus", rekao je on.

Roboti će biti dizajnirani da se nose sa "zadacima koji su nesigurni, ponavljaju se ili su dosadni", stoji na web stranici kompanije. ( Na web stranici se taj robot jednostavno naziva "Tesla Bot.") “Mislim da će u suštini u budućnosti fizički rad biti izbor, ako to želite, možete”, rekao je Musk.

Musk je otkrio crteže robota na događaju "AI Day" njegove kompanije, gde je prikazao veštačku inteligenciju i superkompjuterske tehnologije na kojima se radi sa ciljem da jednog dana pokreću automobile sa samoupravljanjem. Humanoidni robot će iskoristiti Teslino iskustvo sa automatizovanim mašinama u svojim fabrikama, kao i deo hardvera i softvera koji pokreće softver kompanije Autopilot za ispomoć vozaču.

Teslina istorija je prepuna maštovitih ideja koje se nikada nisu izašle na videlo dana - poput mreže superpunjača na solarni pogon, zamene baterija ili robotskih punjača u stilu zmija - pa se ne može pretpostaviti da li će Tesla Bot ikada ugledati svetlost dana. Ali kompanija je tamo gde je zbog Muskove maštovitosti. Upitan o kratkoročnoj ekonomiji ulaska u industriju robotike, Musk je rekao "moraćemo da vidimo".

#Elon Mask