AKTUELNO

Haker koji je upao u platformu za kriptovalute Poly Network i ukrao kripto valute u vrednosti od preko 600 miliona dolara, u neverovatnom obrtu događaja, vratio je ukradena sredstva. Oni mu sada nude nagradu.

Haker je već vratio skoro 260 miliona dolara ukradene kriptovalute. Ukupno, napadač je vratio 256 miliona dolara Binance Smart Chain (BSC) tokena, 3,3 miliona dolara u Ethereum tokenima i 1 milion USD u kovanicama USD (USDC) na mreži Polygon.

Da bi vratio sva ukradena sredstva, haker mora da vrati još 269 miliona dolara na Ethereumu i 84 miliona dolara na Polygonu.

Motivi odluke da se vrate ukradene kriptovalute još nisu poznati

Međutim, to je moglo da bude podstaknuto tvrdnjama bezbednosne firme Blockchain SlowMist da je pratila napadačevu e-adresu, IP adresu i otisak prsta uređaja. SlowMist je takođe otkrio da su sredstva koja su korišćena za finansiranje napada bila Monero (XMR) razmenjena na BNB, ETH, MATIC i druge tokene.

Poly Network je takođe pozvala hakera da vrati kripto valutu ukradenu od "hiljada članova kripto zajednice" kako bi izbegao sletanje na radar za sprovođenje zakona.

Nakon preliminarne istrage o napadu, Poly Network je objavio da je haker iskoristio ranjivost između pošiljaoca i primaoca transakcije što mu je omogućilo da stekne vlasništvo nad sredstvima i prebaci ih u novčanike pod svojom kontrolom.

Nakon što je Poly Network otkrio kako je došlo do napada, izvršni direktor Binance-a Changpeng Zhao rekao je da se kompanija koordinira sa partnerima kako bi popravila situaciju.

OKEx, Tether i Huobi su takođe dodali da njihovi bezbednosni timovi rade na zamrzavanju imovine kriptovalute koja je identifikovana kao ukradene u napadu.

Ponuđena nagrada od 500.000 dolara ukoliko vrati preostala sredstva

Poly Network, platforma za kriptovalute koja je u hakerskom napadu izgubila 610 miliona dolara, potvrdila je da je hakeru ili hakerima ponudila "nagradu za greške" od 500.000 dolara.

U saopštenju se zahvalila hakeru - koga je nazvala "belim šeširom", u žargonu nazivajući ga hakerom koji ima za cilj otkrivanje sajber ranjivosti - koji je vratio najveći deo sredstava za "pomoć u poboljšanju bezbednosti Poly Netvork-a", kako su dodali u saopštenju.

Platforma je takođe saopštila da se nada da će "gospodin White Hat" doprineti stalnom razvoju sektora blockchein-a prihvatajući nagradu od 500.000 dolara, koja je ponuđena u okviru pregovora oko povratka digitalnih kovanica.

#hakerski napad