AKTUELNO

Serviseri troše dvostruko više vremena dijagnosticirajući probleme na električnim vozilima nego na automobilima sa benzinskim motorima.

Jedan od prodajnih aduta električnih automobila su njihovi, navodno, niski troškovi održavanja. Kompleksnost benzinaca i dizelaša sa mnogo pokretnih delova motora, katalizatori, pumpe, trubopunjači…, sve to zahateva više radnih sati i delova.

Međutim, jedno su projekcije kako bi trebalo da bude, a drugo je realnost.

Održavanje električnih automobila znatno je skuplje u prvih nekoliko meseci nego servisiranje vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

U prva tri meseca troškovi su oko 2,3 puta veći, a nakon godinu dana održavanje električnih vozila je 1,6 puta skuplje. Ovo je rezultat američke analize We Predict, na osnovu 19 miliona vozila modelskih godina 2016-2021.

We Predict uzrok ovoj pojavi vidi u novoj tehnologiji, koja je još uvek mnogima nepoznata.

Naime, serviseri troše dvostruko više vremena dijagnosticirajući probleme na električnim vozilima nego na automobilima sa benzinskim motorima, a popravke traju 1,5 puta duže.

Ipak, još uvek postoje velike razlike među proizvođačima.

Nakon tri meseca rada, troškovi usluga za Ford Mach-E iznosili su 93 dolara po vozilu, što je daleko niže od troškova sledećeg konkurenta, Audija E-tron, sa 366 dolara po vozilu.

Kod Porschea Taycan to je 667 dolara po vozilu, dok je kod Jaguara I-Pace cena 834 dolara po automobilu.

Autor: