AKTUELNO

Nedostatak "PrintNightmare" utiče na sve verzije operativnog sistema Windows, uključujući 10, 8.1 i 7.

Microsoft je najavio hitno ažuriranje operativnog sistema Windows 10 kako bi otkrio ozbiljnu ranjivost operativnog sistema.

Nedostatak PrintNightmare, takođe identifikovan kao CVE-2021-34527, utiče na sve verzije operativnog sistema Windows i cilja uslugu Windows Print Spooler, proces koji upravlja pristupom štampačima od više korisnika. Otkriveno je nakon što su istraživači kompanije za sajber sigurnost Sangfor slučajno objavili smernice za iskorišćavanje nedostatka.

Istraživači su u maju objavili da su pronašli ranjivost, ali su slučajno učinili dokaz o konceptu dostupnim na mreži. Iako su ga brzo izbrisali, podeljen je drugde, uključujući i GitHub u vlasništvu Microsofta.

Hakeri bi mogli da koriste rupu za instaliranje programa, pregled i brisanje podataka i stvaranje novih korisničkih naloga sa administratorskim pristupom. Microsoft je morao da izda zakrpe za Windows Server, Windows 10, Windows 8.1, pa čak i Windows 7.

"Preporučujemo vam da ažurirate svoje uređaje što je pre moguće. Ažuriranje je dostupno na svim kanalima izdanja, uključujući Windowss Update, Microsoft Update Catalogue i Windows Server Update Services (WSUS)", napisao je Microsoft u postu o tom problemu.

Microsoft još nije predstavio zakrpu za Windows 11, iako su verzije pregleda trenutno dostupne za predstojeći operativni sistem kompanije. Kompanija kaže da će novi OS biti sigurniji od Windows 10, ali da bi mnogi mogli da kupe potpuno nove kompjutere da bi ga pokrenuli.

#Microsoft