AKTUELNO

U saopštenju evropske komesarke se navodi da je Gugl kao najpopularniji pretraživac na svetu, davao nezakonitu prednost sopstvenim uslugama za šoping.

Evropska unija kaznila je danas američku kompaniju Gugl sa rekordnih 2,4 milijarde evra u sklopu antimonopolske istrage protiv tog pretrazivača zbog zloupotrebe tržišne pozicije.

- Gugl je zloupotrebio tržišnu dominaciju kao najpopularniji pretraživac na svetu, dajući nezakonitu prednost sopstvenim uslugama za šoping - navodi se u saopštenju evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margret Vestager, a prenosi agencija Frans pres.

- Ono što je Gugl uradio je nezakonito prema antimonopolskim propisima EU. Gugl je drugim kompanijama uskratio priliku za takmičenje na osnovu zasluga i inovacija - dodaje Vestager.

PROČITAJTE JOŠ: PRIDRUŽITE NAM SE VEĆ DANAS! Pink.rs od sada možete pratiti i preko Vajbera

Gugl je, takođe, uskratio evropske korisnike za slobodan izbor usluga i za pune benefite inovacija, navodi se u saopštenju.

Ovom kaznom je premašena prethodna rekordna kazna koja je izrečena u monopolskom slučaju protiv američkog proizvođača čipova Intela u iznosu od 1,06 milijardi evra.

Najnovija odluka dolazi manje od godinu dana nakon što je komesarka Vestager šokirala svet i Vašington kada je naložila američkom proizvođaču ajfona, Eplu, da isplati Irskoj 13 milijardi evra na ime neplaćenog poreza. Komisija je optužila Gugl da je sopstvenim uslugama za onlajn kupovinu davao prednost prilikom pretraživanja, što je nanelo štetu konkurenciji.

#EU

#Google

#Kazna

'