AKTUELNO

"Roskomnadzor", ruski nadzorni organ za telekomunikacije, zabranio je upotrebu Opera VPN i ViprVPN, nakon što ih je klasifikovao kao pretnje, prema zakonu Ruske Federacije.

- U skladu sa uredbom o odgovoru na pretnje za zaobilaženje pristupa dečjoj pornografiji, samoubilačkim, pro-narkotičnim i drugim zabranjenim sadržajima, od 17. juna 2021. biće uvedena ograničenja upotrebe VPN usluga ViprVPN i Opera VPN - navodi se u saopštenju "Roskomnadzora".

Dve VPN usluge klasifikovane su kao pretnje na osnovu propisa koje je Vlada Ruske Federacije uvela zakonom 127. Zakon su doneli 12. februara.

Posle odluke "Roskomnadzora", Opera je suspendovala podršku VPN usluga u Rusiji, kako je TASS-u rekla Viša menadžerka za odnose s javnošću Opere Julia Sindzelorts.

- Opera se trudi da svojim korisnicima u Rusiji pruži najbolje moguće iskustvo u korišćenju našeg pregledača. Odlučili smo da suspendujemo podršku za VPN usluge u našim pregledačima u Rusiji, u formatu koji je ranije obezbeđen - rekla je Sindzelorts.

Međutim, uprkos zabrani upotrebe dva VPN-a počev od četvrtka, ova ograničenja neće uticati na otprilike 130 ruskih kompanija koje ih trenutno koriste, pošto su kompanije zatražile da budu stavljene na "belu listu" nakon upozorenja "Roskomnadzora".

Ova zabrana dolazi nakon što je "Roskomnadzor" u martu 2019. obavestio deset dobavljača VPN-a da su morali da povežu svoje sisteme sa Ruskim državnim informacionim sistemom (FGIS), kako bi svojim korisnicima automatski ometali pristup blokiranim veb lokacijama.

Od deset dobavljača - NordVPN, HideMiAss!, Hola VPN, OpenVPN, ViprVPN, EkpressVPN, TorGuard, IPVanish, VPN Unlimited i Kasperski Secure Connection, samo Kasperski Secure Connection povezao je svoje sisteme sa FGIS.

Tada je tim ViprVPN odgovorio na upozorenje "Roskomnadzora" rekavši da "neće sarađivati sa ruskom vladom u njihovim naporima da cenzuriše VPN usluge".

Iako je predsednik Vladimir Putin potpisao zakon o zabrani VPN-ova, punomoćnika i zakona Tor u u julu 2017. godine, ruske vlasti nisu uopšte pokušavale da ga primene do 2019. godine.

U januaru 2020. "Roskomnadzor" je blokirao ProtonVPN VPN uslugu i end-to-end šifrovanu uslugu e-pošte ProtonMail rekavši da su ih sajber kriminalci koristili kako bi slali pretnje i najavljivali bombaške napade.

#VPN