AKTUELNO

I pored toga što bi, u idealnom slučaju, vozači ulje trebalo da proveravaju jednom nedeljno, samo 8 odsto vlasnika sledi preporuku proizvođača...

Jedna od najvažnijih stvari koje vlasnici automobila mogu da urade da bi svoje četvorotočkaše održavali u što boljem tehničkom stanju je da redovno menjaju motorno ulje i filter ulja. Zato je od vitalne važnosti da se pridržavate servisnih intervala koje preporučuje proizvođač.

U idealnom slučaju, vozači bi ulje trebalo da proveravaju jednom nedeljno, kao što preporučuje većina proizvođača. Međutim, studija britanske servisne kompanije Kwik Fit pokazuje da čak i ako se taj interval udvostruči na jednom u dve nedelje, samo 8 odsto vlasnika sledi tu preporuku.

Svaki peti vlasnik automobila, ukupno njih 19 odsto nikada ne proverava ulje u motori svog vozila. Osam odsto Britanaca priznaje da ne zna kako da provere nivo ulja, dok 11 odsto njih kaže da zna kako se to radi, a to nikada ne radi, prenosi Quattroroute.

Više od tri petine vozača, njih 62 odsto, kaže da im između dve provere ulja prođe najmanje 3 meseca. Na zaprepašćenje mnogih ljubitelja četvorotočkaša, 8 odsto vlasnika čeka najmanje godinu dana pre nego što iz motora izvuče šipku za merenje nivoa ulja u motoru.

Istraživanje je, takođe, pokazalo jasnu razliku između polova, kada je o proveri ulja reč. Dva odsto muškaraca je izjavilo da uopšte ne znaju da provere ulje, dok ta brojka među vlasnicama automobila iznosi 14 odsto. Razlika postoji i između mlađih i starijih vozača. Tako, 6 odsto vozača starijih od 55 godina nije sigurno kako se proverava nivo ulja, u poređenju sa 10 odsto vlasnika automobila starosti od 18 od 34 godine.

Uticaj na ove podatke svakako ima i pandemija korona virusa, tokom koje su, zbog dosta manje kretanja i nekorišćenja automobila, brojni vozači izgubili naviku da vrše proveru ulja, ali i da se bave održavanjem svojih automobila uopšte.

Stručnjaci zato preporučuju vozačima da što se pre vrate rutinskim proverama ispravnosti svojih automobila, praćenju potrošnje ulja i njegovom pravovremenom dosipanju, čime se sprečava prekomerno trošenje motora i nastanak štete.

Kvalitetno ulje je veoma važno za pravilan rad motora automobila, a redovna provera nivoa ulja predstavlja jednostavan način za praćenje njegovog stanja. Ako nivo ulja na šipci za merenje opadne od najviše do najniže oznake nakon manje od 1.500 pređenih kilometara, obavezno se preporučuje stručna provera motora.