AKTUELNO

Vlasnik Apex Nürburgring kompanije, Robert Mičel, otrkio je svoju tragičnu priču smeštenu iza šaltanja iz pete u drugu brzinu tokom vožnje.

Tokom četvrtog pokušaja na Nirnburgringu, Mičel je slučajno uhvatio drugu brzinu, automatski stvarajući mehaničko prezupčavanje, ali je na svu sreću tokom ovog slučajnog postupka vozač refleksno ponovo stisnuo kvačilo i izbegao veću štetu.

Nakon ovoga Yaris je funkcionisao dobro i Mičel je uspeo da okrene još nekoliko krugova, ali je sutradan mali japanski automobil potpuno stao na stazi.

Apex ekipa odlučila je da sama rastavi motor i menjač jer postupak koji je doveo do kvara nije predstavljao nešto što potpada pod garanciju kompanije Toyota, a sa poklopcem ventila sklonjenim u stranu šteta je automatski postala očigledna.

Kada se sve uzme u obzir, šteta i nije prevelika, pre svega zbog toga što je Mičel ponovo stisnuo kvačilo i dozvolio motoru da se vrati u normalnu operativnu brzinu. Da nije to uradio, najverovatnije bi još nekoliko cilindara izgubilo kompresiju, sa brojnim krhotinama koje bi završile u čitavom motoru.

Popravka automobila postaje daleko teža zbog toga što je Yaris potpuno nov model. Toyota nije obezbedila servisna uputstva za svoje modele i dostupnost rezervnih delova još uvek nije rasprostranjena, tako da osim ukoliko kompanija u čijem je posedu nesrećni model stradao ne dobije asistenciju samog proizvođača, ova jedinica će ostati nepokretna duže vreme.

Ovo je veoma dobar podsetnik na to da, iako je moderna motorna tehnologija otišla daleko, ipak ne postoje načini za izbegavanje mehaničkog prezupčavanja.

Gotovo svima se dogodilo da prebace iz veće u nižu preskačući prenose, ali kada se nalazite na trkačkoj stazi, u visokom broju obrtaja, veoma je lako poslati motor daleko iza njegove crvene linije, što je zapravo jednostavna i česta greška koja sa sobom nosi katastrofalne posledice.