AKTUELNO

Internet pretraživač Gugl (Google) obeležava danas vinjetom na svojoj ulaznoj stranici Prvi maj, Međunarodni praznik rada.

Umesto uobičajenog logoa ova kompanija je postavila likovnu kompoziciju, na njoj su ljudi koji obavljaju svakodnevne, važne poslove, kao što su perači prozora, berači voća, radnici na postavljanju fasada, u trgovini.

Foto: Google.rs

Gugl na ovakav način, promenom svog logoa, obeležava sve značajnije datume u svetu.

Međunarodni praznik rada će biti obeležen danas širom sveta u znak sećanja na događaje iz 1886, kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme.

Foto: Unsplash.com

Generalni štrajk u američkom industrijskom centru počeo je 1. maja, dva dana kasnije došlo je do sukoba, a 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket.

Zbog aktiviranja bombe koja je usmrtila sedam policajaca i najmanje četiri radnika i ranila desetine, sedam sindikalnih aktivista osuđeno je na smrt.

U znak sećanja na tu borbu za prava radnika, Kongres Druge internacionale pozvao je 1889. godine na održavanje demonstracija i štrajkova 1. maja svake godine, a skupove uglavnom organizuju sindikati i levičarski pokreti.