AKTUELNO

Svi imaju tačku pucanja, uglavnom je u pitanju nešto sitno, a za Šenon Vejt je to bila flašica sa vodom.

Vejt je radila u Guglovom data centru. Kako je u centru za prikupljanje informacija toplo zbog silnih mašina koje rade, bilo joj je vruće i zamolila je za još jednu flašicu vode. Rečeno joj je da ne može.

Usledio je niz događaja koji je rezultirao Guglovim saopštenjem u kojem se navodi da zaposleni u kompaniji imaju prava da međusobno razgovaraju o plati i uslovima rada.

Foto: Tanjug AP/Michel Euler

Koliko god delovalo bizarno, to saopštenje je kulminacija borbe koju je Šenon Vejt vodila sa tehnološkim gigantom i koje samo podcrtava užasne uslove rada u velikim tehnološkim kompanijama.

Šenon Vejt je počela da radi za Guglovu bazu podataka 2019. sa platom od 15 dolara na sat.

- Popravljate servere, menjate hard drajvove, matične ploče, dižete baterije teške po 13 kilograma. Posao je stvarno težak - rekla je ona. Posao tamo je potpuno drugačiji od kreativnog, zabavnog posla kakav se predstavlja u filmovima.

Pošto je u Gugl došla preko druge firme, kao i gotovo polovina drugih u kompaniji, sva birokratija je išla preko njih. Korona je dodatno zakomplikovala život svima.

Gugl je najavio da će svim zaposlenim koji dolaze da rade dati bonus, čak i onima koji su tu preko drugih firmi. to se nikada nije dogodilo.

Zaposleni su počeli da pričaju o platama, ali im je iz menadžerskog tima stigla opomena da to ne smeju da rade. "nikada nije ok da razgovarate o kompenzaciji sa svojim kolegama", rekao je Šenon njen menadžer.

Foto: Pixabay.com

Vajt je potom dobila bonus, ali je ostala potpuno lišena svih iluzija koje je imala o Guglu. Nadala se da će dobiti stalan posao tamo, ali je onda uvidela i da oni na ugovorima nikada ne dobijaju šansu da se zaposle "za stalno".

A onda je sve eksplodiralo.

Kako je u data centru u kome radi veoma toplo, oko 30 stepeni, Šenon je zamolila za još jednu flašu vode. Za razliku od njenog kolege, koji je zaposlen za stalno i koji je dobio vodu, ona nije.

Besna, Šenon je objavila post na društvenim mrežama gde se požalila na nepravdu.

Sutradan je pozvana na razgovor gde joj je rečeno da je njen post kršenje klauzule o privatnosti i da je otpuštena.

Vejt se požalila sindikatu zaposlenik koji je u njeno ime podneo dve tužbe - za nezakonito otpuštanje i za nezakonite zahteve menadžera da ne priča sa drugima o svojoj plati.

Prošlog meseca se nagodila sa Fejbuskom i suspenzija joj je ukinuta, a Gugl je poručio svojim zaposlenim da sada smeju da razgovaraju međusobno o platama, bonusima i uslovima rada.

Gugl se nije izvinio zbog otkaza i generalno tretmana ljudi koji rade za njih, a Šenon je odlučila da se vrati studijama istorije i dobije doktorat.